Feministiskt initiativs topp fem riksdagsvalskandidater Bild: Pressbild
Feministiskt initiativs topp fem riksdagsvalskandidater Bild: Pressbild

Väljarnas förtroende för Feministiskt initiativs jämställdhetspolitisk rasar. Samtidigt varnar fackförbunden för partiets förslag om hur jämställda löner ska uppnås.

Att eliminera löneskillnaden mellan kvinnor och män är en av Feministiskt initiativs hjärtefrågor. Partiets lösning, att via en fond omfördela resurser mellan olika arbetsgivare samt ge mer makt till Medlingsinstitutet, går stick i stäv med en stark fackrörelse. Nu varnar LO:s kvinnodominerade förbund för konsekvenserna av partiets politik.

Malin Ackholt, avtalssekreterare i Hotell- och restaurangfacket, invänder mot att de arbetsgivare som varit dåliga på jämställdhet ska belönas med pengar ur fonden, medan de som uppnått jämställda löner bara ska betala, rapporterar tidningen Arbetet i dag. Stefan Carlén, förbundsekonom vid Handels, instämmer.

– Skattepengar som borde gå till att stärka välfärden och öka jämställdheten totalt sett vill FI ge till företag som gör stora vinster. Men företagen har redan skyldighet att utjämna löner. Och de har råd, säger han till tidningen.

Samtidigt visar Expressens nya Demoskopmätning att väljarnas förtroende för både Gudrun Schyman och partiets jämställdhetspolitik rasar. I juni hade 22 procent av väljarna förtroende för partiet i jämställdhetsfrågor.

Den siffran har halverats, ligger nu på 11 procent och Feministiskt initiativ kan se sig omsprunget av både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Något som partiets talesperson Gudrun Schyman tror beror mycket på att partiet inte får tillräckligt utrymme i media.

– Det är förskräckligt orättvist att vi inte får utrymme i valrörelsen. I och med att vi inte bjuds in till debatter och samtal i medierna syns vi inte för väljarna och det påverkar förtroendet för oss, säger Schyman till Expressen.