Här utnyttjar polisen sitt tjänstekort för privatresa i Stockholms kollektivtrafik.
Foto: Skärmdump från Aftonbladet.se

Polisen utnyttjar sina tjänstekort för privata gratisresor i kollektivtrafiken. Under en tioårsperiod kan det handla om fusk för en kvarts miljard, avslöjar Aftonbladet.

Aftonbladet har vid flera tillfällen besökt Rådhusets tunnelbanestation mellan klockan 16 och 17. Stationen ligger precis bredvid det stora polishuset på Kungsholmen och vid den tiden slutar stora delar av kåren för dagen.

På 40 minuter såg Aftonbladet ett 50-tal poliser gå igenom spärrarna med sina tjänstekort.
– Det här att åka gratis med tjänstekortet utnyttjas regelmässigt. Men det finns poliser som betalar för sig, säger en polis till Aftonbladet.

Enligt Aftonbladet kan det handla om fusk på närmare en kvarts miljard på tio år. Det är pengar som SL och därmed skattebetalarna går miste om. Samtidigt är det en förmån på motsvarande belopp för poliserna.

Enligt Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, ska poliserna betala skatt för gratisresor som sker på fritiden.
–  Det är en privatresa och den är skattepliktig. De får prata med sin arbetsgivare om det, det är väl något som har blivit fel om de inte kan reglerna. Men de är skyldiga att ta upp det här i sin inkomstdeklaration, säger hon till Aftonbladet.