Daniel Helldén och Märta Stenevi, Miljöpartiet.

Miljöpartiets kongress röstade med minsta möjliga marginal fram Daniel Helldén till nytt språkrör för Miljöpartiet. Han kommer att leda partiet tillsammans med Märta Stenevi, som valdes om. 

Ovissheten efter valberedningens beslut att föreslå Märta Stenevi och Daniel Helldén till språkrörsposten är över. Daniel Helldén valdes med röstsiffrorna 131 röster mot 130 för Magnus P Wåhlin.

– Det känns fantastiskt bra, pirrigt. Jag började skolan här i Örebro för en massa år sedan och det är lite samma känsla, sade Helldén under en presskonferens på lördagen.

“Det kommer gå jättebra”

En konflikt mellan Helldén och Stenevi som grundas i framförallt visionen för partiet har stått i medialt fokus inför kongressen som hålls i Örebro. Stenevi vill behålla ett bredare perspektiv där sociala frågor ges stort utrymme. Helldén står för spetsen med fullt fokus på klimat och miljö. I samarbetet ser han inte det som ett problem.

– Vi har uttryck oss annorlunda i vad vi ska lägga fokus på, men vi har en gemensam syn på ideologin.

Både Helldén och Stenevi tonade ned olikheterna.

– Det var ingen konflikt utan omständigheter som gjorde det rörigt. Märta behövde åka till Skåne och då fick vi skjuta fram en presskonferens. Det här kommer att gå jättebra.

Kommer komma överens

Utmanaren Magnus P Wåhlin fick stöd från flera distrikt inför kongressen. Växjöpolitikern och prästen Wåhlin har kandiderat tidigare, men förlorade då mot avgående språkröret Per Bolund.

Lokala partiföreträdare på plats upplevde inte att turbulensen kring språkrörskandidaterna har påverkat partiet negativt. Några representanter från Huddinge kommun uppgav att oavsett vilka som valdes skulle det komma att fungera, språkrören är professionella och kan komma överens.

Åsa Romson, tidigare språkrör för Miljöpartiet. Foto: Helena Björk

Åsa Romson som var språkrör 2011–2016 mindes dagen då hon valdes som nervös. Det svåraste var att inte veta vad som händer efteråt. Det kom hon på först när valet var klart.

Ett språkrör avslogs

– Helvete jag måste ju ha ett tal! Jag hade inte skrivit det, man visste inte vad man ville säga när man inte hade varit med om det ännu.

Det blev en lång natt med talskrivande på hotellrummet.

Helldén har tänkt lite framåt och påbörjat ett tal.

– Det återstår en del att göra klart. Jag vet vad jag behöver säga, sade han efter att hans seger var klar.

Inför kongressen lades flera motioner om att övergå till ett språkrör eller en partiledare. Men det röstades ned och Miljöpartiets struktur med två ledare består.

Under helgen röstade kongressen även om tre större förslag. Ett EU-politiskt handlingsprogram, ett antirasistiskt handlingsprogram och ett utbildningspolitiskt handlingsprogram.