Miljöpartisterna Axel Hallberg, Leon Mc Manus och Therese Metz. Foto: Simon Norlin/GrönUngdom/VeronicaThuresson

Miljöpartiet Valberedningens förslag till manligt språkrör har skapat rubriker och Märta Stenevi har anklagats för att bidra till en ohållbar arbetsmiljö. Dagens Arena har pratat med miljöpartister runt om i landet för att ta reda på vad de tycker om turbulensen i partiet.

Per Bolund berättade i juni att han lämnar posten som Miljöpartiets manliga språkrör. I fredags gick valberedningen ut med att de föreslår att Märta Stenevi får fortsatt förtroende och att Daniel Helldén blir nytt manligt språkrör. Detta sker samtidigt som en utredning om arbetsmiljön kring Märta Stenevi ha startats av partiet, efter att DN tidigare under månaden rapporterade om “interna larm”.

Språkrörsvalet har sedan i sig skapat rubriker. Rapporter om en konflikt mellan de två kandidaterna började cirkulera, där Märta Stenevi enligt källor ska  ha “vägrat samarbeta” med Daniel Helldén.

Något av det fulaste jag sett

Uppgifterna som sprids kring språkrörskandidaterna tas dock inte som fakta från alla partimedlemmar. Leon Mc Manus är språkrör för Grön Ungdom och menar att det har förts en kampanj mot Märta Stenevi. 

– Det är uppenbart att det är några personer som för en kampanj mot Märta Stenevi och det är något av det fulaste jag sett. Men istället för att splittra partiet anser jag att det har enat oss. Vi är många som har slutit upp bakom Märta Stenevi och gått emot dessa läckor, som inte ens verkar vara sanna, säger Leon Mc Manus. 

Han menar därmed att situationen internt har stärkt partiet, men att det utåt kan göra att partiet upplevs som oseriösa. 

– Inför kongressen borde fokus ligga på politiken, men istället har vi fastnat i detta, säger han. 

Axel Hallberg är miljöpartiets partiföreträdare i Lund och tycker att situationen är ”oerhört tråkig”.

– Det är uppenbart att det är några som läcker information anonymt för att skada partiet och särskilda företrädare. Jag kan inte se det på något annat sätt än att de sprider rykten för att skada Märta Stenevi. 

Axel Hallberg menar, som Leon Mc Manus, att det rör sig om osann information.

– Jag har oerhört stort förtroende för Märta Stenevi och min bild är att förtroendet för henne i partiet är väldigt starkt och har varit det hela tiden. Därför blir det extra olyckligt att det är ett fåtal kritiska röster som får väldigt mycket uppmärksamhet i media. 

Olika politiska inriktningar

En källa Dagens Arena pratat med menar att en del av partiet ”försöker psyka henne (Märta Stenevi) så att hon inte ska orka längre”. Dagens Arena har också fått uppgifter på att de som delar denna information är personer som stöttar just Daniel Helldén. 

Enligt uppgift till Dagens Arena är grunden i konflikten att Märta Stenevi och Daniel Helldén har olika politiska inriktningar. Märta Stenevi vill bredda partiet och inkludera mer sociala frågor medan Daniel Helldéns linje grundas på att fokusera allt på miljön och klimatet. 

Therese Metz är miljöpartistiskt kommunalråd i Gävle och ser inte det som något negativt. 

– Konflikten man försöker måla upp är överdriven. Daniel Helldén och Märta Stenevi är bra förslag, de har olika ingångar i viktiga frågor och kompletterar varandra bra, säger hon. 

Hon fortsätter:

– Det är viktigt att vi samlar oss och fokuserar på det som är viktigt – politiken, säger hon. 

Befinner oss i ett tufft läge

Miljöpartiets kongress, där bland annat nya språkrör kommer att väljas, äger rum den 17 november. 

– Kongressen har en vana att inte göra som valberedningen har föreslagit, men jag tycker att Daniel Halldén är ett starkt förslag från dem, säger Therese Metz. 

Grön Ungdom har inte än tagit ställning till vilken språkrörskandidat de kommer att stötta. Leon Mc Manus säger att de vill ha ett språkrör som prioriterar både klimat och social rättvisa.  

Axel Hallberg tycker att det är positivt att så många kandidater ställt upp och lägger sitt stöd på Magnus P Wåhlin.

– Vi befinner oss i ett väldigt tufft läge nu, men vi har befunnit oss i tuffa lägen förut och klarat det. Jag tror verkligen att vi kommer att ta oss igenom den här processen på ett bra sätt och kommer ut från det som ett bra och enat parti. Men det kommer att kräva lite jobb, säger Axel Hallberg.

Dagens Arena har kontaktat flera miljöpartister, men många har avböjt att ge en kommentar.