Foto: Jacob Bøtter / Flickr
Foto: Jacob Bøtter / Flickr

Danmark halverar bidragen till flyktingar för att avskräcka fler från att komma till landet. ”Det är en sorglig dag”, säger ordförande för rödgröna Enhedslisten.

Den borgerliga majoriteten i danska folketinget röstade i onsdags igenom en lag som i princip halverar bidragen till flyktingar i landet. En ensamstående med två barn kommer få knappt 6 000 danska kronor mot 11 000 som det varit innan.

– Jag tycker att det är en ovanligt sorglig dag idag. Det här lagförslaget kommer innebära att fler barn kommer växa upp i fattigdom, sa det rödgröna oppositionspartiet, Enhedslistens politiska talesperson Johanne Schmidt-Nielsen, rapporterar Ekot.

Åtgärden har fått hård kritik av bland annat FN:s flyktingorgan UNHCR som menar att lagen är diskriminerande och inte lever upp till FN:s flyktingkonvention. Flera remissinstanser har varit kritiska och varnat regeringen för att lagen kommer leda till försämrad integrationen, eftersom att det till exempel blir mycket svårt för flyktingar att ha råd med en bostad utanför flyktingboendena.

Den borgerliga majoriteten menar att bidragsåtstramningarna kommer minska flyktingströmmen till Danmark och öka motivationen till att arbeta. Fler lagförslag är att vänta i regeringens långtgående plan för att minska det som integrationsministern Inger Stöjberg från konservativa Venstre kallar “en massiv flyktingström”.

Förra året sökte knappt 15 000 personer asyl i Danmark.