Stoppa utförsäljningspolitiken. Grundlagsskydda gemensamt ägd egendom. Det är Vänsterpartiets utspel i Almedalen.
– Vi vill värna det som generationer av skattebetalare byggt upp från att slumpas bort, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiets förslag som presenterades i Almedalen i dag innebär att det ska krävas tre femtedelars majoritet eller, två beslut med ett mellanliggande val, för att utförsäljningar av skolor, vårdcentraler och annan gemensam egendom ska få genomföras.
– Det finns ett starkt skydd för privat ägande i svenska grundlagen. Samma skydd finns inte för det vi äger tillsammans. I dag är det möjligt att slumpa bort gemensam egendom och det är faktiskt det som skett, säger Jonas Sjöstedt.

Syftet med förslaget är att hindra att gemensam egendom säljs ut snabbt och utan insyn. Det eftersom det är mycket svårt att spola tillbaka bandet när en utförsäljning väl ägt rum, fortsätter Sjöstedt.
– Vi vill lägga in en broms eller ett sorts tankeskydd för att skydda gemensam egendom.

Utförsäljningen av vårdcentralen Serafen i Stockholm får illustrera vikten i förslaget. Sjöstedt kritiserar den moderatledda kommunledningen i Stockholms stad för att ha mörkat utförsäljningen, där landstinget sålde inventarier för under miljonen. Fyra år senare såldes Serafen vidare för 20 miljoner kronor.
– Mellanskillnaden där var vår förlust. Det är skattebetalarnas pengar.

Jonas Sjöstedt framhåller att Vänsterpartiet är enda partiet som fullt ut satt ned foten i en fråga som engagerar många människor. En färsk undersökning från Novus ger stöd åt den uppfattningen. Den visar att bara 12 procent av väljarna är för att vinstuttag ska vara möjligt. Samma undersökning visar också att en majoritet av de borgerliga väljarna är negativt inställda till vinstuttag i välfärden.

Även inom facket hittar Sjöstedt stöd. Han tar upp LO:s nya rapport som presenterades i måndags och att Kommunals medlemmar krävde hårdare formuleringar mot vinster på kongressen.

Sjöstedt tycker också att partier som Socialdemokraterna och Miljöpartiet genom sina senaste kongressbeslut närmat sig Vänsterpartiets uppfattning.

Något som talar emot är att S i Botkyrka för några veckor sedan röstade för utförsäljningen av lägenheter i Alby. Hur utspelet påverkar Vänsterpartiets möjligheter att samarbeta med Stefan Löfven återstår att se.
– En regering bygger på att man kompromissar. Det är vi mycket väl medvetna om. Vi vet vad det innebär, ibland måste man ge med sig, men det innebär också att man har inflytande över besluten som tas, säger Jonas Sjöstedt om regeringsfrågan.

Jonas Sjöstedt är dock tydlig med att partiet inte kommer stödja en regering som fortsätter med utförsäljningspolitiken. 
– Vi kommer inte sitta i en regering som inte vill rulla tillbaks vinsterna i välfärden. Vi nöjer oss inte med kosmetiska lösningar. Vi kommer inte aktivt rösta för en regering där vi inte ingår.