Den tidigare KD-ledaren och förre socialministern Göran Hägglund går till vårdbolaget Aleris och gör därmed sällskap med det förra moderata sjukvårdslandstingsrådet i Stockholm, Filippa Reinfeldt.

Vid årsskiftet blev det känt att det tidigare sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) rekryterats till den investorägda vårdkoncernen Aleris. Den snabba övergången från politiken till det privata näringslivet väckte då stark kritik.

I dag blev det känt att även Göran Hägglund, tidigare KD-ledare och mångårig socialminister med ansvar inom Aleris verksamhetsfält, har rekryterats till företaget. Till TT slår Göran Hägglund ifrån sig eventuell kritik mot övergången till näringslivet.

– Jag har svårt att se skäl för en sådan kritik. Det är nästan ett år sedan jag var minister och det är inga statshemligheter jag bär med mig, säger Göran Hägglund till TT.

För några år sedan föreslog en utredning att det införs karantänsregler för politiker och höga tjänstemän som går till det privata näringslivet. Risken är annars stor att de kunskaper och kontaktnät som de bär med sig skulle kunna snedvrida konkurrensen.

– De föreslog ett års karantän och nu har det nästan gått ett år. Sedan har vi en ny politisk ledning, det är andra kvastar som sopar nu. Det vore en väldig skillnad om en person byter jobb men har kvar sitt nätverk i ledande position, säger Göran Hägglund till TT.