Allt fler arbetsgivare kräver att jobbsökande lämnar ett utdrag ur polisens belastningsregister. På åtta år har ärendena mer än tredubblats. Det skriver TCO-tidningen.
– Det har varit en lavinartad ökning och känns nästan som om var och varannan arbetsgivare vill ha ett registerutdrag. Det gäller så gott som alla arbetsgrupper, säger Solveig Johansson, som hanterar utdragen på Rikspolisstyrelsen till tidningen.

I den typ av utdrag som skolan efterfrågar syns endast sexualbrott och grova våldsbrott. Men i de enskilda utdragen, som står för nästan hälften av de begärda utdragen, framgår även mindre företeelser som fortkörning eller snatteri.
– Arbetsgivare har blivit mer medvetna om denna möjlighet och det sprider sig. Det kan handla om taxichaufförer, måltidspersonal i skolan, personal inom vård och omsorg, postjobb eller jobb i kommunen. Jag tror det kommer fortsätta för det bara väller in ansökningar via fax, mejl och post, säger Solveig Johansson.

Naiti del Sante, jurist TCO, skrev i mars en debattartikel på Dagens Arena om integritetskänsliga trender bland Sveriges arbetsgivare. Den finns att läsa här.

Hela artikeln i TCO-tidningen läser du här.