Tre gånger mer resurser till EU:s sjöräddningsaktion Triton och bildandet av en militär specialstyrka för att förstöra smugglarbåtarna. Det blev resultatet av EU-toppmötet.

EU-ledarna kom i går överens om att tredubbla resurserna till det marina gränsbevakningsuppdraget Triton. Flera länder, däribland Sverige, kommer bidra med materiell.

Sveriges statsminister Stefan Löfven väckte frågan om fler lagliga vägar för flyktingar att ta sig in i Europa. Men viljan att föra det samtalet var litet, knappt några EU-länder vill ta emot fler flyktingar.

– Den frågan kommer inte att lösas här. Men nu är den initierad. Det är Sverige som har initierat debatten och jag har gjort den så att kommissionen ska återkomma med realistiska förslag och väga för och nackdelar med fler lagliga vägar, sa han till Ekot.

I stället ville majoriteten av länderna fokusera på åtgärder som ska se till att flyktingarna inte lämnar Afrikas kuster.

– Det bästa sättet att hindra människor från att drunkna är att se till att de inte sätter sig i båtarna, sa EU-rådets ordförande Donald Tusk enligt Svd.

Federica Mogherini, EU:s utrikesrepresentant, fick i uppdrag att tillsätta en militär specialstyrka för att identifiera, fånga och förstöra människosmugglarnas båtar. Men EU kommer inte kunna ingripa militärt i andra suveräna staters vatten utan antingen en inbjudan eller ett FN-mandat.

Stefan Löfven ville i går tona ned den militära insatsen.
– Det är inte givet att det är militära medel, utan nu ska den höga representanten Federica Mogherini återkomma med hur det här kan påbörjas. Men vi är överens om, och det är viktigt, att de här människorna, dessa skrupelfria människosmugglare som inte drar sig för att skicka ut oskyldiga människor i livsfarliga båtar, dessa kriminella måste bekämpas, sa han till Ekot.