På måndagen genomförde Byggnads och Elektrikerförbundet en aktion för att sätta fokus på regeringens tystnad i Lavalfrågan. 

– ILO:s rapport kom för ett par månader sedan och vi har inte hört någonting från regeringen, så vi tycker att det är hög tid att berätta att det är dags nu, säger Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin till Dagens Arena på måndagen.

På måndagen genomförde Elektrikerförbundet och Byggnads  en aktion för att sätta fokus på Lavalfrågan. Medan regnet hängde i luften promenerade ett antal byggnadsarbetare och elektriker från de två fackförbunden Drottninggatan ned för att slutligen samlas utanför Rosenbad. På ett plakat modell större krävde förbunden att regeringen ska betala tillbaka de tre miljoner kronor som arbetsdomstolen utdömde i skadestånd då Lavaldomen föll.

I den kritik som FN:s arbetsmarknadsorgan ILO riktade mot domen i februari i år menade man att lex laval begränsar de fackliga organisationernas möjligheter att vidta stridsåtgärder för att få till stånd kollektivavtal för utländska gästande företag. Jonas Wallin är inte nådig i sin kritik:
– Det är en helt grotesk dom som arbetsdomstolen ställde mot oss. Allt vi har gjort är att följa lagen. Domstolen hade yttrat sig i en remiss och sagt att vi gjort rätt. Att i ett sådant läge utdöma rekordhögt skadestånd är horribelt, säger Jonas Wallin.

I juni 2011 drev oppositionen igenom att en ny lavalutredning skulle tillsättas. Detta eftersom oppositionen menade att regeringen gått längre än vad EU krävt. Riksdagsmajoriteten beslutade även att Sverige ska ratificera ILO 94, den FN-konvention som säger att det vid offentlig upphandling ska vara möjligt att ställa sociala krav. En parlamentarisk utredning av lagstiftningen pågår nu.
– Jag har ganska små förhoppningar på den utredningen. Men vi hoppas att de ska komma fram till att bevisbördan ska ligga på arbetsgivaren och inte som nu på facket, säger Jonas Wallin.

Nils-Åke Persson var på plats under demonstrationen
Nils-Åke Persson var på plats under demonstrationen

Det faktum att bevisbördan att kontrollera att avtalen efterlevs läggs på facket är en av de huvudpunkter Jonas Wallin lyfter fram.
– Om arbetsgivaren säger att han ger schysta villkor så är det vi som ska bevisa att han inte gör det. Det är ju väldigt svårt naturligtvis. Han kan ju visa vilka papper han vill för oss. Det andra är att arbetsgivaren i dag inte behöver finnas i landet. Vi kanske inte ens hittar honom innan jobbet är slutfört.

En av de som samlats vid Rosenbad var Nils-Åke Persson, som för tillfället arbetar med bygget av Nya Karolinska i Solna. Han har tidigare varit med i en rad olika demonstrationer mot Lavaldomen.
– Det är en viktig fråga och det måste bli en förändring, alla ska ha rätt till samma betalning. Det är vad det handlar om, sa han alltmedan regnet började falla från himlen.