Bild: Tattooed JJ / Flickr

Det saknades kollektivavtal på den byggarbetsplats där två personer omkom och en skadades allvarligt under tisdagsmorgonen.

Enligt fackförbundet Byggnads saknade huvudentreprenören, det österrikiska bolaget Andritz, kollektivavtal med svenskt fackförbund.
– Det är för tidigt att säga vad som är orsaken till olyckan och vi måste låta polisutredningen få ha sin gång. Däremot faller ett stort ansvar på beställaren, som i detta fall är Fortum. Vad vi kan se så saknar huvudentreprenören Andritz kollektivavtal med svenskt fackförbund, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i en kommentar.

I Byggnads kollektivavtal är arbetsmiljöfrågor reglerade genom en tydlig skyddsorganisation med bland annat skyddsombud och skyddsronder.
– Vår erfarenhet är att på arbetsplatser där det saknas kollektivavtal är arbetsmiljön inte prioriterad med fler olyckor som följd, säger Johan Lindholm.

Enligt Johan Lindholm är det ”fullständigt oacceptabelt” att människor ska behöva riskera livet på jobbet.
– Nu måste våra ansvariga politiker ta sitt ansvar. Regeringen har sagt att man vill ta fram en ny strategi för arbetsmiljöpolitiken och man har bjudit in parterna till samråd. Detta arbete kan inte vänta. Vi behöver politiska initiativ nu. Jag är beredd att sätta mig ner med arbetsmarknadsministern omedelbart så att vi får en arbetsmiljö där alla kan känna sig säkra. Vi måste gå från ord till handling, säger han.