Stefan Löfven och Magdalena Andersson talade mycket om vad som SKA hända. Jonas Sjöstedt om vad han VILL. Och LO-basen om vad som FINNS. Här är 2015 års första maj-tal som ordmoln.

Statsminister Stefan Löfvens tal i Sundsvall (se bild ovan) handlade mycket om vad som SKA hända i SVERIGE. Han talade frekvent om BARN och SAMHÄLLE och att vi BEHÖVER NYA saker som JOBB för att KUNNA hjälpa UNGA som STÅR utanför till exempel SKOLAN.

1maj2015_andersson_ordmoln

Finansminister Magdalena Andersson var från scenen på Norra bantorget i Stockholm minst lika framtidsinriktad som sin statsminister. Även hon fokuserade i väldigt hög utsträckning på vad som SKA hända för MÄNNISKOR i SVERIGE.

1maj2015_kalle_ordmoln

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson talade även han – i både Norrköping och Linköping – om vad som SKA hända, men även vad som redan FINNS i SVERIGE. Han nämnde även en hel del om ÅR som går och några som BARA FICK olika saker och JOBB och FRIHET och SKOLA – och att allt kan bli BÄTTRE för ARBETARE IGEN.

1maj2015_sjostedt_ordmoln

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt var från scenen i Uppsala betydligt mindre fokuserad på vad som ska hända, utan talade i stället oerhört mycket om vad han VILL med till exempel JOBB och ARBETSPLATSER. Han var även tydlig med att poängtera att de faktiskt FINNS – att alltså VÄNSTERPARTIET OCKSÅ GÖR det.

1maj2015_baudin_ordmoln

Slutligen var det ett helt annat ljud i skällan från LO:s vice ordförande Tobias Baudin som var inbjuden av den amerikanska fackföreningsrörelsen att tala på själva urplatsen för första maj: Haymarket i Chicago. Och Baudin verkar rätt upptagen vid att det just är TODAY som han står där och talar på HAYMARKET.

Och det är WORKERS som under massakern 1886 blev MARTYRS och Baudin har sannerligen HEARD deras MESSAGE om SOLIDARITY och UNION RIGHTS.

Låt oss tillsammans med Baudin PROMISE att TOGETHER aldrig glömma deras VOICES.