Centerpartiet föreslår en skatteväxling: Sänkt skatt för småföretag och höginkomsttagare och höjd skatt på miljöfarliga kemikalier.

Centerpartiet inledde årets politikervecka i Almedalen. På en pressträff under söndagen presenterade partiledare Annie Lööf vad hon kallade för en ”liberal grön skatteväxling”.
– Centerpartiet vill se sänkt skatt på jobb och företagande och ökad skatt på miljöfarliga utsläpp, sa Annie Lööf.

Partiet föreslår en skatteväxling på 4,2 miljarder kronor. För småföretagare och höginkomsttagare innebär det sänkt skatt.

En företagare som anställer sin första medarbetare ska enligt förslaget slippa betala arbetsgivaravgift på en lönesumma upp till 15 000 kronor i månaden de första två åren. Centerpartiet vill också damma av alliansens gamla förslag om höjd skiktgräns för statlig skatt – ett förslag som för två år sedan stoppades av riksdagen. Förslaget innebär sänkt skatt för de som tjänar kring 37 000 kronor i månaden. Ett investeraravdrag för företag ska också utökas.

På intäktssidan handlar det framförallt om att utöka beskattningen på giftiga kemikalier – bland annat kreosot, ftalater och flamskyddsmedel. En mindre del handlar om koldioxidutsläpp. Där föreslår partiet av den nuvarande skattesubventionen för gruvindustrin slopas.

Enligt Annie Lööf innebär centerns förslag att det kommer att skapas fler jobb samtidigt som miljön blir bättre. Hon varnade för den regeringens politik som hon menade är skadlig både för jobbtillväxten och för miljön.
– I stället för att höja skatten på utsläpp och minska den på jobb, så höjer man på allt. De höjer skatten på jobb och företagande sex gånger mer än på miljöfarliga utsläpp. Det Miljöpartiet och Socialdemokraterna gör, det är ingen grön skatteväxling. Det är en riktigt röd skattehöjning, sa hon.