“Det finns hur mycket forskning som helst som visar att stora grupper inte är bra för barn.”

Inför valet 2010 gick de rödgröna partierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ut med ett gemensamt löfte om mindre barngrupper i förskolan. Då var det i snitt 5,3 barn per personal, enligt Skolverket, vilket ansågs vara allt för mycket.  När SVT nu redovisar en enkät som Novus gjort över hela landet visar sig snittet ligga på 6,1 barn per personal. Utvecklingen tycks gå i fel riktning. Dessutom har 13 procent av alla avdelningar  barngrupper så stora som 25 barn eller fler.
– Det finns hur mycket forskning som helst som visar att stora grupper inte är bra för barn. Det finns ingen annan möjlighet än att minska grupperna. Men i dag spelar det ingen roll om barnens behov tillgodoses, det viktiga är att platsgarantin uppnås och att det inte är kö till förskolan. Det är inte acceptabelt, säger Marion Iversen, psykolog och förälder, till SVT.

När de rödgröna inför valet lanserade förslaget sa utbildningsminister Jan Björklund (FP) att han inte hade något emot satsningen men menade att det inte finns pengar och att oppositionen inte heller lyckats finansiera sitt förslag.
– Jag har ingen invändning mot förslaget som sådant men då ska vi ha råd att genomföra det. Det håller inte att lägga fram förslag som är fuskfinansierade, sa han till SVT då.

I Göteborg har Marion Iversen och andra föräldrar försökt få politiker och tjänstemän att minska barngrupperna, hittills utan framgång.