Myndigheternas opinionsbildning är en guldgruva för pr-branschen.

Arbetsförmedlingens kampanj för att få arbetsgivare att anställa funktionshindrade blev en enorm succé – för pr-byrån Gullers. Som rådgivare och ansvariga för annonsköp kunde Gullers skicka en faktura på 33 miljoner kronor till myndigheten, berättar Publikt.se på onsdagen. 19 miljoner kronor av dessa har gått till annonsering i tv och dagstidningar.

En omsvängning från förr då borgerliga politiker oftast argumenterat för att myndigheter inte ska ägna sig åt opinionsbildning. Nu betalar man i stället 122 000 för arbetet med en debattartikel som kom att publiceras i Göteborgs-Posten.
– Det var lite politiskt inkorrekt tidigare, nu ser man det snarare som en del av uppgiften. Man vill att myndigheten ska ägna sig åt folkbildning, kampanjer och pr för att beskriva sin verksamhet, säger Arbetsförmedlingens biträdande kommunikationschef Greta Svensson, till Publikt.se

För pr-företaget Gullers Grupp är Arbetsförmedlingens upphandling rena lottovinsten – fakturorna till Arbetsförmedlingen utgjorde under 2011 nästan halva företagets omsättning. Framöver blir det dock en annan pr-byrå som får fakturera Arbetsförmedlingen för kampanjande. Myndigheten har, trots att de säger sig vara nöjda med Gullers grupp, valt att upphandla tjänsterna från Springtime i stället. I år rör det sig om medieträning för elva höga chefer, vilket gett Springtime 1,2 miljoner kronor hittills.

Utöver de miljoner som spenderas på pr-byråer har Arbetsförmedlingen också en egen kommunikationsavdelning med 55 anställda och en budget på 100 miljoner kronor. Men enligt Greta Svensson räcker det inte.
– Vi har andra uppgifter vi ska sköta, det dagliga kommunikationsarbetet som information på webb och intranät, Platsjournalen och tidningen Arbetsmarknaden, som nu görs om till personaltidning, presskontakter på riks- och lokalnivå och kommunikativt stöd till andra avdelningar, säger hon till Publikt.se.

UPPDATERING: Den konsult som ledde arbetet på Gullers Grupp ska enligt uppgifter i Aftonbladet ha varit utbildningsminister Jan Björklunds (FP) fru Anette Brifalk. Brifalk är den person som står som referens på de flesta av de fakturor som Gullers Grupp har skickat till Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen är dock en myndighet som lyder under arbetsmarknadsdepartementet.