Dramatisk ökning av antalet långtidsarbetslösa som varken får a-kassa eller aktivitetsstöd.

En ny LO-rapport, som presenteras på måndagen, visar att regeringens politik driver fler och fler arbetslösa in i socialbidragsberoende. Det är den bortre gränsen för aktivitetsstödet, den ersättning personer som inte kvalificerat sig för a-kassa får, på 450 dagar som leder in många i försörjningsstöd.

I december 2012 saknade 16 700 personer aktivitetsstöd trots att de deltog i Arbetsförmedlingens åtgärder. Det är en ökning med hela 88 procent sedan 2010.
– Det som märks tydligast är att den havererade arbetsmarknadspolitiken nu leder till att allt fler hamnar i fattigdom i Sverige, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till SVT.

Den bortre gränsen i aktivitetsstödet infördes i samband med att fas 3 lanserades, samtidigt som man gjorde det svårare att kvalificera sig för a-kassan och höjde arbetslöshetsavgiften till försäkringen för ett stort antal medlemmar.

De som hamnar utanför får antingen försörjningsstöd – socialbidrag – eller så lever de på sina anhöriga. En utveckling som statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tidigare beskrivit som rimlig.
– Man får stöd och hjälp av sina föräldrar, sin partner eller på annat sätt, sa han 2011 i en intervju om hur de som hamnar utanför a-kassan ska försörja sig.

Dagens Arena har tidigare visat hur fler och fler av de utförsäkrade hamnar helt utanför systemet. Dagens LO-rapport visar alltså att detsamma också gäller de långtidsarbetslösa.