Friskolekoncernen JB Education, som ägs av riskkapitalbolaget Axcel, lägger ner alla skolor, erfar SVT. 2011 hade koncernen en vinst på 74 miljoner kronor. Siffrorna för 2012 vill företaget inte lämna ut.

Sveriges näst största friskolekoncern JB Education, som ägs av riskkapitalbolaget Axcel, lägger ner alla sina skolor, erfar SVT. Vad som kommer hända med de cirka 15 000 eleverna är fortfarande oklart.

”Genom vår storlek och erfarenhet skapar vi trygghet för våra elever och för föräldrar.” Så skriver Sveriges näst största friskolekoncern JB Education, tidigare John Bauer, på sin hemsida. Men JB visade sig vara allt annat än ett tryggt val

Enligt SVT kommer ägarna, riskkapitalbolaget Axcel, ge besked i nästa vecka om att koncernen ska avvecklas och alla skolor säljas ut eller läggas ner. Anledningen är att koncernen gått med förlust och att riskkapitalbolaget inte vill skjuta till mer pengar

JB Education driver i dagsläget ett trettiotal gymnasieskolor, men också grundskolor och vuxenutbildning

Dagens Arena kan avslöja att JB-koncernen hade en omsättning på 1,4 miljarder och en rörelsevinst på 74 miljoner 2011. Årsredovisningen för 2012 har ännu inte kommit in till Bolagsverket och JB vägra lämna ut uppgifterna.

Koncernen har köpt en rad skolor och startat flera nya sedan Axcel tog över 2008. I årsredovisningen 2011 skryter man med ”den kraftfulla utvecklingen som skett i gymnasieverksamheten under de senaste aren”. Men tydligen blev inte avkastningen vad Axcell hoppats på, och nu säljer man alltså av det som går och lägger ner resten.

I koncernens gymnasieskolor går 10 500 gymnasielever, men också cirka 5000 grundskoleelever och vuxna. Vad som kommer hända med dem är ännu oklart.