Timbro svarar på varför Marie Sundström inte fick bemöta kritiken mot henne i boken “Skandalen bakom Caremaskandalen. “Boken är baserad på offentliga källor”, säger Karin Svanborg-Sjövall, projektledare för välfärdsprogrammet på Timbro.

Att Marie Sundström, före detta medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hässelby Vällingby, inte fick besvara kritiken som riktas mot henne i Timbros bok “Skandalen bakom Caremaskandalen” försvarar tankesmedjan med att Carema och läkarföretaget Trygg Hälsa inte heller fick uttala sig.

– I boken Lögnen om Koppargården redogör författaren Cecilia Stenshamn för sitt urval av källor och motiverar vilka som har kommit till tals. Det är framförallt vårdpersonal på Koppargården, men också tjänstemän på den kommunala förvaltningen – röster som inte har hörts i nyhetsförmedlingen trots det enorma antalet artiklar och nyhetsinslag som producerades under mediadrevet, säger Karin Svanborg-Sjövall, projektledare för välfärdsprogrammet på Timbro.

– Vare sig representanter för Carema, eller det läkarföretag som Carema befann sig i konflikt med – Trygg Hälsa – har fått kommentera händelseförloppet i efterhand, och detsamma gäller Marie Sundström. Detta då hon har spelat en aktiv roll i de konflikter på Koppargården som boken beskriver, säger hon.

– Boken är i likhet med den rapport som föregick publiceringen främst baserad på offentliga källor och tryckt material som har funnits tillgängligt för alla som har varit intresserade. Dessa redovisas utförligt i en omfattande källförteckning. I samband med publiceringen kunde vi konstatera att vår bild har bekräftats från flera andra, av varandra oberoende aktörer, säger hon.