Är Moderaterna beredda att ta ansvar för NKS-haveriet? 

Häromdagen meddelade det moderata finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl att han tänker avgå, mitt i valperioden.

Skälet till avhoppet är förstås att han är en belastning för moderaterna i kommande valrörelse, eftersom han i alla år försvarat det ekonomiskt lättsinniga sättet av landstinget att upphandla bygget av Nya Karolinska.

Upphandlingen har skett enligt den så kallade OPS-modellen, där privata intressenter finansierar, bygger och förvaltar det nya sjukhuset åt landstinget.

Det är en modell som prövats i ett antal sjukhusprojekt i Storbritannien och skapat en storm av vrede.

Skattebetalarna har »blivit rånade« enligt ett upprop i det brittiska parlamentet. För miljarderna som rullat iväg till att bygga ett sjukhus med OPS-finansiering, skulle man fått 2-3 nya sjukhus med en traditionell upplåning. Antalet vårdplatser har minskat jämfört med tidigare. Personal har fått avskedas.

Tog landstinget i Stockholm reda på vilka katastrofer för den brittiska sjukvården som OPS-finansieringen skapat? Henrik Ennart och Fredrik Mellgren, två journalister på Svenska Dagbladet, har i ett gediget gräv för boken Sjukt hus inte funnit några spår av detta. Tvärtom, alla varningssignaler blinkar som på ett flipperspel, men den moderatstyrda landstingsledningen blundar. Inte ens när partivännerna i regeringskansliet varnar och talar om att OPS-finansiering möjligen skulle »passa i bananrepubliker« vill man lyssna.

Ett skäl till att moderaterna slår dövörat till är att man står för nära de kommersiella intressena. Revisionsfirman PwC – känd lobbyist för OPS-lösningar världen över – har gjort grundjobbet med avtalet om Nya Karolinska. »Det är som att låta Volvo utreda om Stockholm ska satsa på vägar eller cykelbanor«, skriver Ennart och Mellgren.

Ett annat skäl är hemlighetsmakeriet. Alla får avge tysthetslöfte. Kritiska internrevisorer straffas med lägre anslag. Mediabevakningen av landstingspolitiken är förströdd. Det tredje skälet är drömmen om ett sjukhus i världsklass som skulle dra till sig toppen av medicinsk forskning. Man ville briljera, men var för naiv. Det är samma mekanismer som skapade Macchiarini-skandalen.

Men Nya Karolinska är mångdubbelt värre än Macchiarini. Förutom systemet med Vårdval Stockholm, där skattepengarna formligen rinner iväg från landstinget, har vi med nya sjukhuset fått en ännu större gökunge i boet.

Det blir några hemska år framöver när Nya Karolinska kommer att urholka all annan vård i Stockholm. Det finns för få vårdplatser i dag, de blir färre med det nya sjukhuset. Patientsäkerheten kommer att ta stryk.

Är Moderaterna, som på senare år velat visa upp sig som ekonomiskt ansvarstagande, beredda att försvara det finansiella och humanitära moras som man försatt stockholmarna i? Det kommer inte att räcka långt för en ny moderat landstingsledning att skylla på sina företrädare.