Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Stefan Löfven har rört om i regeringen. Inte en dag för sent.

Statsminister Stefan Löfven har rört om i regeringen. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är numera även ansvarigt statsråd för regeringens etableringspolitik av nyanlända flyktingar. Således fyller Ylva Johansson det tomrum som uppstått i avsaknaden av en integrationsminister. Och som hon och andra ministrar haft svårt att fylla.

Regeringen har befunnit sig i krisläge sedan SD valde att fälla den första budgeten. Det politiska landskap där regeringen verkar är i högsta grad otillgänglig terräng: regeringspartierna är i minoritet i riksdagen, och över den ligger ständigt ett hot om att alliansen och SD ska sätta käppar i hjulet. Som grädde på moset, höstens stora flyktinginvandring har sannerligen inte hjälp den valhänta regeringen att bättre på förtroendesiffrorna.

Väljare och opinionsbildare ser regeringen som splittrad. DN:s Ewa Stenberg skriver i dag att Löfvens utnämnande av Ylva Johansson som etableringsansvarig sätter »överrock« på MP-ministrarna Fridolin och Kaplan, vilket spär på uppfattningen om att Socialdemokraterna i regeringen allt som oftast kör över Miljöpartiet. 

I diskussionen om regeringskrisen finns ett stort fokus på enskilda statsråd. Många menar att Stefan Löfven inte lever upp till förväntningarna som statsminister och att utbildningsministern Gustav Fridolin varit för idealistisk i sin politik. En bredare opinion börjar också se inrikesminister Anders Ygeman som socialdemokraternas framtid – han har i mätning efter mätning toppat väljarnas förtroendeliga.

Underligt kan man tycka, när Ylva Johansson varit i särklass bäst på att vara socialdemokratisk minister.

Det är inom arbetsmarknad politiken saker har börjat ta fart. Under Ylvas tid har bland annat jobbcoacherna försvunnit och etableringslotsarna blivit till snabbspår. Fas 3 har successivt börjat avvecklas och lagförslag om skärpta åtgärder mot missbruk av visstidsanställningar har lagts fram.

För två veckor sedan presenterade hon tillsammans med Gustav Fridolin och Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, snabbspår för nyanlända lärare och förskolelärare, vilket innebär att nyanlända tidigt kan komma ut på arbetsmarknaden via praktik och anställning.

Det här ett exempel på hur väl både arbetsmarknadsdepartementet och utbildningsdepartementet kan samarbeta i frågan om etablering för nyanlända. Hennes nya ansvarsområden bör därför inte ses som ett övertramp på MP-områden utan snarare som en naturlig bieffekt.

Ylva Johansson är erfaren. Hon har varit minister två tidigare regeringar, bland annat skolminister, och besitter kunskap inom sitt sakområde som många andra av regeringens ministrar saknar.

Det var på tiden att Lövfen rörde om i regeringen. Och såg Ylva för den hon är: en stabil kraft med ryggrad.