Bild: Riksdagen och skärmdump samtiden.se
Bild: Riksdagen och skärmdump samtiden.se

Glöm inte att Sverigedemokraternas förebild är Viktor Orbans Ungern.

I riksdagen sitter numera ett parti som hatar medier. Det handlar inte om Miljöpartiets haveristiska relation till medierna de senaste veckorna, utan det parti som vill lägga ner SVT och avskaffa presstödet – Sverigedemokraterna.

I ett långt gräv i Aftonbladet, redovisar Kenan Habul hur höga företrädare inom Sverigedemokraterna haft nära relationer med hatsajter som Politiskt inkorrekt och Fröken Sverige. Men även hur etablerade journalister varit inblandade i de egna medieprojekt som Sverigedemokraterna försökt att dra igång.

Kanske mest uppseendeväckande i reportaget är att Dagens Nyheter före detta chefredaktör och ansvarige utgivare, Hans Bergström, uppmanat Sverigedemokraterna att fälla Löfven-regeringens budget. Något de sedermera gjorde. Som Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet, skriver är det här ännu ett tecken på hur borgerligheten närmar sig Sverigedemokraterna.

Samtidigt som Sverigedemokraterna misstror etablerade medier, är de beroende av dem. Utan att Aftonbladet, Dagens Nyheter, eller för den delen Dagens Arena, skriver om dem, är de utelämnade till sajter som Avpixlat. Det är svårt att skapa bilden av ett trovärdigt parti om de aldrig florerar i trovärdiga medier.

Därför har Sverigedemokraterna under lång tid försökt få igång sitt eget medieimperium. Det har bland annat lett till att riksdagsledamoten Martin Kinnunen åtalats för grovt skattebrott och bokföringsbrott, men blev friad i tingsrätten. De har även haft stora svårigheter att hitta någon »trovärdig« journalist som kan driva tidningen Samtiden.

Mediesatsningarna har än så länge inte lyckats. I stället har Sverigedemokraterna använt sin svans på nätet för att sprida hot och hat mot journalister.

Sverigedemokraternas mediehat måste tas på allvar. Allt fler inom det borgerliga lägret vill se ett ökat samarbete mellan alliansen och Sverigedemokraterna. I många kommuner finns redan mer eller mindre formella samarbeten med det rasistiska partiet. Det svenska näringslivet har allt tätare kontakter med Sverigedemokraterna. Och så har vi Hans Bergström, en man med mycket inflytande, som menar att de ska behandlas som vilket parti som helst.

Ju mer makt och inflytande Sverigedemokraterna får, desto mer hotade är medierna. Det får inte glömmas bort att Sverigedemokraternas stora förebild är Viktor Orbans Ungern där medierna får allt svårare att verka.

Sverigedemokraterna har nyttjat demokratin för att ta sig till makten, men motarbetar densamma genom sin vilja att tysta medierna.