Hans Bergström
Hans Bergström

Hans Bergström, medlem i Liberalerna och tidigare chefredaktör för DN, uppmanade SD att fälla regeringens budget 2014. Liberalerna vill inte uppge huruvida han får vara kvar i partiet.

Hans Bergström har i mejl till Sverigedemokraternas ledning uppmanat partiet att rösta mot regeringens budget och fälla Stefan Löfvens regering, avslöjar Aftonbladet. Mejlen skickades efter valet 2014, inför budgetomröstningen i riksdagen.

»Regeringen chansar på att SD låter budgeten passera, och Allianspartierna är för fega för att utmana regeringen på allvar. Det är dags att välta bordet!« skrev han i ett mejl till Jimmie Åkessons förre stabschef Linus Bylund den 19 november.

Hans Bergström var chefredaktör för Dagens Nyheter i början av 2000-talet och har tidigare arbetat för Liberalerna. Han flyttade till USA 2003, men är fortfarande medlem i partiet. Han satt även med i Globaliseringsrådet 2007-2009 på uppdrag av alliansregeringen.

Men enligt Liberalerna har Hans Bergströms kontakt med SD ingen koppling till partiet.

»Hans Bergström har agerat som enskild/privatperson. Vi Liberalerna vill återta makten i Sverige, men inte genom att samarbeta med SD.« skriver Liberalernas pressekreterare Natalia Rylander i ett sms till Dagens Arena.

Hon vill inte svara direkt på frågan om Hans Bergström kan vara kvar i Liberalerna efter det här, utan ber att få återkomma. Men efter upprepade samtal till Liberalernas presstjänst utan svar får Dagens Arena till slut ett till sms från Natalia Rylander.

»Vi har redan lämnat vår kommentar till er.« skriver hon.

Enligt Hans Bergström själv försökte han genom uppmaningen till SD få till ett blocköverskridande samarbete mellan Socialdemokraterna och Moderaterna, något som han uppmanat till så sent som i april i år i en debattartikel i Dagens Industri.

– Jag var väldigt kritisk och skrev artiklar om den huvudlösa oppositionen. Fredrik Reinfeldt avgick på valnatten och sedan vägrade man tala med Stefan Löfven om en blocköverskridande regering, säger Hans Bergström till Aftonbladet.

När han var chefredaktör på Dagens Nyheter vägrade han ta in annonser från SD, men nu bekräftar Hans Bergström för Aftonbladet att han har kontakt med flera Sverigedemokrater.

– SD finns i riksdagen och har inflytande, då är det fullt rimligt att man talar med dem. Min erfarenhet är att SD har utvecklats, men även att de har företrädare på vissa områden som är väl så kvalificerade och vettiga som andra.