Erik Almqvist fick miljonbelopp av SD när han lämnade riksdagen i samband med järnrörsskandalen 2012. I morgon inleds rättegången mot Martin Kinnunen som misstänks för grovt skattebrott och bokföringsbrott.

I morgon tisdag inleds rättegången mot riksdagsledamoten Martin Kinnunen (SD) som misstänks för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, rapporterar Dagens industri.

I samband med järnrörsskandalen 2012 avgick Erik Almqvist som riksdagsledamot, och 3,7 miljoner kronor av partiets pengar fördes över till honom via SD-bolaget Samtid och framtid. Almqvist och SD:s ledning hade gjort upp om ett konsultavtal för medietjänster som motsvarade riksdagslönen som han gick miste om. Hela bolagets styrelse avgick och in som ende ledamot kom Martin Kinnunen.

Jacob Holmberg, vice åklagare, hävdar att bolaget deklarerat både inkomstskatt och moms felaktigt. Martin Kinnunen nekar till brott och menar att han endast gjorde det som partiledningen sa till honom att göra.

I februari i fjol kunde Dagens Arena avslöja att även Sverigedemokraternas då fyra främsta företrädare Jimmie Åkesson, Mattias KarlssonRichard Jomshof och Björn Söder med stor sannolikhet var medvetna om skattefifflet. De fyra företrädarna satt i styrelsen för moderbolaget BlåsippanAB när miljonerna betalades ut.

– Om Almqvist var anställd av partiet och får ett avgångsvederlag på flera miljoner kronor, så är det inget som en dotterbolagsstyrelse hittar på helt själv. Det borde moderbolagsstyrelsen ha vetat om, eller fattat misstanke om när bolaget redovisade noll, sa Daniel Stattin, professor i civilrätt vid Uppsala universitet, till Dagens Arena.