Ojoj, vad tacksamt att vara borgerlig politiker och opinionsbildare dessa dagar. Är det inte butler så är det bröstmjölkspump – grodorna bara flyger ur de rödgröna munnarna. Eller?

Upprördheten är stor över att Lars Ohly i SVT:s utfrågning berättade hur han och hans dåvarande fru löste amningen när han skulle vara föräldraledig och frun börja jobba. Lösningen hette bröstmjölkspump. Nu heter det att Lars Ohly vill tvinga alla kvinnor att pumpa. Som att alla kvinnor ammar i sju månader eller ens ammar över huvud taget. Expressen går så långt som att hävda att Lars Ohly vill tvinga pappor att amma. Och utfrågaren Mats Knutsons utgångspunkt var denna: Ska man tvinga mammor att lämna bort sina barn? Eh, som att man slänger sitt barn på sophögen (pappan enligt Knutsons logik…) och drar till kontoret i sina stilettos. Schas tillbaka till stenåldern, säger jag bara. Nä, den här debatten är bara för dum för att ödslas energi på och jag hänvisar till den här förträffliga sågningen av den av Gustav Almestad och den här sakliga genomgången av amningsråd av Johanna.

Med det sagt: det är verkligen svagt att de rödgröna inte har någon överenskommelse om hur föräldraförsäkringen ska utvecklas i sin valplattform. De tre partierna är faktiskt överens om att någon form av delning är nödvändig. Att inte kunna komma överens är svagt. Det här är en av de frågor som Mona Sahlin var tydligast med i början av sitt partiledarskap. Att i valtider och av taktiska skäl helt överge sina ambitioner är ännu svagare. Jag är grymt besviken.