Jag har just skrivit färdigt måndagens ledartext. Jag valde att inte beröra det parlamentariska läget med mer än några ord. I stället fokuserar jag på vad det är som gör att Sverige väljer att fortsätta med högerstyre. Det är bortom spelteorier, ytligheter och floskler som ”tagit ansvar”, ”fixat jobben” och ”har förtroende”. Det är något mycket djupare som gör att Sverige i fyra år till leds av den borgerliga alliansen. Här finns ledaren, om du vill läsa mer om detta.

Vad gäller det parlamentariska läget: Maria Wetterstrand sa i sitt tal på Miljöpartiets kongress att de aldrig kommer att kompromissa med den gröna ideologin. De sätter den främst och det tolkar jag som att de är beredda att samverka med alliansen för att få igenom sin politik. Pragmatiskt, väntat och – i ett läge där Sverigedemokraterna gör att inget block får egen majoritet – ansvarsfullt. Det är förstås förödande för det rödgröna samarbetet – men politiken måste gå före taktiken för alla som säger sig stå för något.

En sak till vill jag säga: Nu börjar det redan bjäfsas om Mona Sahlins avgång. Jag hoppas innerligt och tror också att hon sitter kvar till nästa val. Hon är den som verkligen kan förändra politiken och det tar längre tid än hon har fått. Mer om detta kan ni läsa i Per Wirténs ledare på tisdag.

Vi startar också direkt en eftervalsdebatt här på Dagens Arena. Följ den på debattsidan och hör av dig till oss om du vill delta!