”Tram(s)igt inslag på tv ikväll från S! Om sossarna verkligen inte hänger med i att det är ett tufft läge eller vad som faktiskt sker för stora förbättringar och utveckling i sjukvärden är det konstigt och lite märkligt, zzz, zzz. Men om de (s)urar som ikväll på tv – mot bättre vetande – är det bara ojuste mot sthlmare och patienter! Det kanske inte är helt (s)uperseriöst…”

Moderata hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt finns numera på Instagram. Och för oss i vänsterpressen som har haft svårigheter att någonsin få en kommentar när vi har bevakat landstingspolitiken upptäcker här en politiker som kommenterar både det ena och andra.

Kommentar, Filippa Reinfeldts Instagramkonto, 9/1 2013
Kommentar, Filippa Reinfeldts Instagramkonto, 9/1 2013

Som i fallet ovan, där Filippa Reinfeldt kommenterar kritiken mot de överbelagda akutmottagningarna i Stockholm som SVT:s ABC har granskat de senaste dagarna. En överbeläggning som är så allvarlig att den nu har fått Socialstyrelsen att varna för att människor kan komma att dö för att de inte får rätt vård i tid.

De överfulla vårdavdelningarna i Stockholm borde egentligen inte vara någon nyhet för sjukvårdslandstingsrådet. Redan 2007 slog landstingets egna revisorer larm om överbeläggningen. Socialstyrelsen har också i flera års tid kunnat ge exempel på hur överbeläggningarna leder till en risk för patienters hälsa. Som att Socialstyrelsen 2011 på Danderyds sjukhus hittade patienter med MRSA – sjukhussjukan – som vårdades i samma rum som personer som inte var smittade av bakterien.

I ABC:s inslag säger Reinfeldt att landstingsfullmäktige har beslutat att renovera och bygga om flera akutmottagningar. Men det här är något som ligger flera år fram i tiden. Hittills finns inte ens detaljplaner på plats och en upphandling av byggentreprenör ska ske först nästa år.

Patienter till akutvårdsavdelningarna kan därför även i framtiden räkna med att lastas av på parkeringsplatsen i stället för på ambulansplatsen. Och om sjukdomstillfället infaller vid en olycklig tidpunkt kan kostnaden bli ditt liv.

Reinfeldts kommenterande på Instagram kan sett till det tyckas något o(m)dömeslöst.