Katastrofala PISA-resultat, lärarbristen, ännu en utredning som inte handlar om kunskap utan om ordning och reda, rektorer som överväger att lämna yrket.

Så kom i förra veckan nyheten om att den svenska myndighet som ska kvalitetssäkra Sveriges högre utbildningar, Universitetskanslerämbetet (UKÄ), utesluts ur den europeiska motsvarigheten, European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA).

När det nya utvärderingssystemet, som nu utesluter Sverige från ENQA, genomfördes var alla utom utbildningsdepartementet självt emot det. Oppositionen, studentrörelsen, facken, lärosätena och Högskoleverket kritiserade i olika höga tonlägen regeringens förslag.

Den dåvarande högskoleministern Tobias Krantz (FP) och Anders Flodström, dåvarande universitetskansler och chef för Högskoleverket, genomgick en förtroendekris som slutade med att Flodström valde att avgå.

Kärnan i konflikten ligger i hur man väljer att se på kvalitetsmätningen. Ska den göras enbart utifrån studenternas resultat eller ska även utbildningarnas innehåll vara föremål för granskningen? Enligt kritikerna innebär detta att svensk utbildning får dåligt rykte och i värsta fall att lärosäten förlorar sin examensrätt.

Varför är vi ens förvånade? Det är helt naturligt för en regering som prioriterar betyg framför kunskap att välja denna väg även när det gäller högre utbildning.

Att regeringen dessutom anser sig kunna klara sig utan det europeiska utvärderingssystemet är oroväckande.
– Alla länder behöver inte ha samma system för kvalitetsutvärdering. Vår bedömning är att Sverige skulle klara sig utan att ingå i ENQA, sa Peter Honeth, statssekreterare på utbildningsdepartementet, redan innan det var klart att Sverige skulle uteslutas.

Är det målet för regeringens politik? Att Sverige ska klara sig?

Det är sorgligt och ovärdigt ett land som i årtionden legat bra till i kunskapsmätningar, haft världens mest jämlika utbildningssystem och dessutom levererat svensk forskning i högsta klass och genom det bidragit till Sveriges konkurrenskraft och tillväxt.

Tyvärr håller regeringen att på egen hand nedmontera Sveriges position som kunskapsnation.