I år säger vi hej då 104 miljarder! Ha det bra i form av lyxprodukter till samhällets toppskikt!

I den lilla tabellen ”Skattereduktioner 2013 – 2019” i regeringens vårbudget återfinns det stora arvet från alliansregeringen: Jobbskatteavdraget. Ett arv som den rödgröna regeringen sagt att man ska fortsätta att förvalta (möjligtvis trappa ned något för de allra rikaste), trots att man egentligen är emot det.

Skatteavdraget, som i teknisk mening är en reduktion, kan man läsa i tabellen kostar statskassan 104 miljarder kronor bara i år. Nästa år kostar det 107 miljarder kronor, året därpå 110 miljarder och så vidare.

Det här var alltså pengar som innan år 2007 varje år rullade in till statskassan och kunde användas till inkomstutjämning, fattigdomsbekämpning, välfärd, miljö eller vad man nu tyckte var lämpligt. Eller varför inte alltihop på en gång?

Hundra miljarder kronor motsvarar mer än en niondel av Sveriges statsbudget. (Och notera i diagrammet att det är ungefär lika mycket som den allmänna pensionen kostar varje år).

Om man ville skulle man alltså kunna göra väldigt mycket annat med den summan än att ge bort det mesta till samhällets allra rikaste:

Källa: tankesmedjan Katalys rapport nr 12
Källa: tankesmedjan Katalys rapport nr 12

Varför inte till exempel avskaffa stupstocken i sjukförsäkringen – hundra gånger om? Eller ersätta socialbidragsersättningen för 36 000 deltagare i fas 3 med kollektivavtalsenliga löner i välfärden – 40 gånger om.

Jobbskatteavdraget är elefanten i budgetrummet. Först sänktes inkomstskatterna med hundra miljarder kronor. Men att prata om generella höjningar verkar omöjligt. Och det verkar föga troligt att något drastiskt kommer ske i höst när skatterna kan justeras (det görs inte i vårbudgetar).

Men i år säger vi under alla omständigheter hej då till 104 miljarder! Ha det bra i form av lyxprodukter till samhällets toppskikt! Vi får se hur mycket av de 107 miljarderna nästa år som försvinner samma väg.