Vladimir Putin reser en krans vid en okänd soldats grav, Alexandrovsky Trädgården, Moskva. 2008. Bild: Wikimedia Commons.

I dag firas den ryska mansdagen, Fäderneslandsförsvararens dag i Ryssland, Ukraina, Vitryssland, och i andra före detta sovjetrepubliker.

Den ryska mansdagen härstammar från den första massrekryteringen till Röda armén, som ägde rum 1918 (enligt Wikipedia). Det är en helgdag som firas med parader för att hylla soldater och veteraner (och stärka nationen). Kvinnor ger bort gåvor till sina män, pojkvänner, fäder och söner.

Den ryska mansdagen har inofficiellt blivit en motsvarande dag till den internationella kvinnodagen.

Vad händer när nationell manschauvinism får en egen dag? Vissa betraktar den ryska mansdagen som en högtid tillägnad dem som tjänstgör i den ryska armen, andra anser att alla män är försvarare av fosterlandets nationella värden. En opinionsundersökning, genomförd av Home Credit & Finance Bank, har visat att bara 17 % tycker att den 23 februari är Militärers dag.

Den internationella mansdagen, som äger rum den 19 november varje år, uppmärksammar något helt annat än kärlek till fosterlandet. Fokus ligger vid pojkar och mäns hälsa, jämställdhet, relationer och familj. Den internationella mansdagen har fått stöd från UNESCO:s Director of Women and Culture of Peace, Ingeborg Breines, med utlåtandet:

This is an excellent idea and would give some gender balance.

Om lite drygt två veckor är det återigen den 8 mars och den internationella kvinnodagen. Något vi måste uppmärksamma på alla sätt och vis – hela da’n varje dag.

Apropå den internationella kvinnodagen, den firas också som en helgdag i Ryssland.