Bild: Gunnar Seijbold/Regeringskansliet

Ingen ska vara förvånad över att Kristdemokraterna åker jojo under och över fyraprocentsspärren i opinionsmätningarna. För när regeringen skulle genomföra sin stora omläggning av sjukförsäkringen, där sjuka skulle bli friska genom att "anstränga sig lite mer", som statsministern sa i teve i söndags, var flera kristdemokrater bekymrade.

"Vi kan inte förstå hur detta synsätt är förenligt med kristdemokratisk politik att värna den lilla människan", skrev till exempel KD:s lokalavdelning i Ulricehamn till Socialdepartementet. Men Kristdemokraterna bryr sig inte längre om den lilla människan. Det står allt mer klart att det Göran Hägglund mest vill värna är storbolagens vinstintressen.

Som för GlaxoSmithKline, som regeringen köpte åtta miljoner för många influensavaccindoser av. Europarådet ska nu granska vilken roll läkemedelsjättarna spelat för att lura på ett antal regeringar alltför många vaccindoser.

Göran Hägglund har gett de privata vårdbolagen fri etableringsrätt och möjlighet att kvittera ut skattemedel för att starta vårdcentraler. Därmed prioriteras "tillgängligheten" för småkrassliga friska människor på bekostnad av multisjuka. För att inte tala om de långtidssjuka, som parkeras på Arbetsförmedlingen i väntan på rehabiliteringsresurser som inte finns.

Och Hägglunds ambition att värna vinstintressena gäller också för apoteken. För att locka in privata intressenter i vad OECD kallat ett av de mest kostnadseffektiva distributionssystemen i världen fick Kristdemokraterna lova högre vinstmarginaler. I dag ser vi facit i form av elvaprocentiga prishöjningar i snitt på icke-receptbelagda läkemedel, i några fall så mycket som plus 50 procent. Och det är bara början.

När det gällt Saab har regeringen gång på gång sagt att man inte vill riskera att skattebetalarnas pengar hamnar utomlands. Men den omsorgen gäller inte för Göran Hägglunds privatiserade apotek, där de flesta ägs av riskkapitalbolag med verksamhet förlagd till Jersey. Det betyder att vinster som tidigare tillföll staten och det gemensamma nu hamnar på nummerkonton i ett skatteparadis. Värden som svenska skattebetalare har byggt upp försvinner väl sedan totalt, när dessa riskkapitalbolag om två-tre år tröttnat och sålt apoteken vidare.

De svenska Kristdemokraternas partivän i Tyskland, Angela Merkel, har gått till storms mot riskkapitalbolagen. Göran Hägglund däremot låtsas som att han sitter vid köksborden hos verklighetens folk, men han tycks i själva verket vara storbolagens främste vän.