Bild: Wikimedia commons

Det står klart att vi går en smutsig valrörelse till mötes. Då är det inte enbart Moderaternas nyvakna nationalism jag tänker på utan också på Sverigedemokraternas opinionsframgångar. SD, med 5,6 procent av väljarstödet, är nu större än både Centerpartiet och Kristdemokraterna enligt augustimätningarna. Om valutgången 2010 blir som dagens siffror kommer SD att få vågmästarroll i riksdagen.

Måhända kommer SD in i riksdagen vid nästa val. Men den egentliga katastrofen skulle vara de övriga partiernas inriktning. Faran ligger i att etablerade partier anpassar sin retorik till ett främlingsfientligt missnöjesparti. Nu är det dags för politiskt mod och ny retorik.

Samtidigt som de borgerliga partierna alltmer har flyttat nationalismen till politikens huvudfåra har vänsteralliansen inte gett besked om hur de tänker bemöta SD. De måste våga prata om rasism även om det komplicerar politiken.

SD har i sin retorik utnyttjat den nedmonterade välfärden och den osäkra arbetsmarknaden och medvetet riktat sig till utvalda grupper: arbetare, lägre medelklass, småföretagare, arbetslösa vita ungdomar, män som är kritiska till överheten och makten. Det är bland dem som SD har nått framgångar. Men enkla förklaringsmodeller om svikna arbetare och aningslösa politiker faller på sitt eget grepp. Som författarna Anna-Lena Lodenius och Mats Wingborg visar i boken Slaget om svenskheten är kärnan och det enda oföränderliga i SD:s politik främlingsfientligheten.

Sanningen är att en stor majoritet av väljarna i Sverige är positiva till migration och invandring. De väljarna förtjänar en migrations- och asylpolitik värd namnet och inte hukning inför SD:s problemformuleringar och påhittade siffror. De förtjänar politiker som tar sakdebatter och pekar på det faktum att alla, både invandrar- och utvandrarländer, tjänar på migration. Den svenska välfärden är beroende av att människor vill migrera till Sverige.

Den borgerliga alliansen öppnar nu för gästarbetarsystem och en hårdför gemensam asylpolitik i EU. Här måste vänstern stå upp för migranters rättigheter och för en svensk modell som förenar. Som kan hålla uppe lönerna utan att stänga ute arbetare från andra länder.

Så här ett år kvar till valet 2010 vinner de som avslöjar rasismen och försvarar migration. De som vågar drömma om en värld utan gränser och tar strid för en på allvar generös asylpolitik och som kan ingjuta nytt liv i den integrationspolitiska debatten.