summering Riksrättsprocessen mot Trump var bäst och Kinas växande styrka sämst, anser Ulrika Kärnborg som tar en speciell teveserie med sig in i det nya decenniet.

Må du leva i intressanta tider. Så lyder enligt sägen en gammal kinesisk förbannelse, som stämmer bra in på 2019. Det har varit ett ovanligt turbulent år: i in- och utrikespolitiken såväl som inom kulturlivet och på börsen.

Det bästa som hände 2019 var att riksrättsprocessen mot USA:s 45:e president Donald Trump obevekligt gick framåt med förhör, avslöjanden och avståndstaganden från nyckelpersoner. På en presskonferens inför demokraternas kongress i december presenterades två nya anklagelsepunkter om maktmissbruk och trots mot kongressen.

Det sämsta som hände 2019 var att den långsiktiga trenden med diktaturen Kinas växande styrka, både ekonomiskt och militärt, fortsatte. Det eskalerande våldet och polisbrutaliteten mot demonstranter i Hongkong var det tydligaste exemplet på hur världens nya supermakt flyttar fram positionerna. Ett svart år för demokratin.

Bästa teveserien 2019 var The Loudest Voice som går att streama på HBO Nordic. Russel Crowe gör sitt livs roll som det konservativa tevebolaget Fox News ökände chef Roger Ailes. Ett måste för alla som vill veta mer om bakgrunden till högerpopulismens genomslag i amerikansk politik.