Ledare Många av de anklagelser Donald Trump nu möter blir svåra att trassla sig ur. Men frågan är om hans anhängare bryr sig om det.

Nu surrar det i luften igen. Fullt av prognoser om att Donald Trump är på väg tillbaka. I veckan väntas hans egen variant av Twitter lanseras. Och många republikaner går i spänd förväntan när och om han ska förklara att han ska kandidera igen.

Men frågan är om det väntar ett jublande återtåg till Vita Huset. Snarare pekar mycket på att det kommande året blir sprängfyllt av juridiskt trubbel.

Häromdagen räknade en tidning att det för Trump väntar 19 juridiska problem, där många kan sluta i åtal och rättegångar. En stor sak är att kongressen prövar den dåvarande presidentens ansvar för att ha jagat fram den mobb som stormade Kapitolium den 6 januari förra året.  Några polismän som då skadades eller dödades eller deras anhöriga har dessutom stämt Trump.

Stormningen handlade ju om att Trump intalat folk att han frånstulits ett val som han faktiskt förlorat. Nyligen i ett tal i Texas utlovade han nåd för de stormande som nu åtalas. Att innan dom fallit utlova nåd anses av en del höga jurister kvalificera till åtal för att obstruera rättvisan.

Den framgångsrike affärsmannen Trumps gloria har hamnat på sned

En grand jury i Atlanta prövar det brottsliga i att Trump efter valet ringt Georgias högste tjänsteman, republikanen Brad Raffensperger och bett denne att ”hitta” de 11 780 röster som behövdes för att han skulle vinna i valkretsen. Inte så lätt för Trump att slingra sig ur, för Raffensperger, som sa nej, bandade samtalet.

Av läckta dokument framgår att Trumps rådgivare Rudi Giuliani skissat på möjligheten att beordra militären att beslagta valmaskinerna i nyckelvalkretsar, för att sedan justera maskinerna så att Trump skulle vinna. Förslaget lär inte ha genomförts, men ger en bild av ett smutsigt Vita Hus. Justitiedepartementet undersöker också om Trump eller hans medarbetare förfalskat elektorsintyg, så att valet slutligen skulle avgöras av falska elektorer.

Förutom allt annat har den framgångsrike affärsmannen Trumps gloria hamnat rejält på sned den gångna veckan. Då lämnade revisionsfirman Mazars expresidentens bolag, under hänvisning att man inte längre kan ta ansvar det redovisningsfusk som förekommit under ett decennium. Dåliga affärer som förgyllts för att vinna nya kunder, goda affärer som beskrivits som usla för att slippa skatt.

Två domstolar prövar frågan om lagligheten. Under den gångna veckan kallade en av dem Trump och hans barn för att förhöras. De lär inte kunna neka att komma.

Trump har sedan han lämnat som president tömt Vita Huset på ett antal dokument, som han fraktat till sitt residens i Mar-a-Lago i Florida. Lagligheten i detta ifrågasättas av de amerikanska arkivmyndigheterna.

Frågan är vilken betydelse allt detta juridiska trubbel det kommande året kommer att få för Trumps möjliga comeback. De flesta av hans anhängare anser nog att han står över allt sådant.

Men det som gjort att han vunnit anhängare har för många varit att han som framgångsrik affärsman kunnat tvåla till ”vanliga” politiker. Men om framgången var fusk?

Trumps anhängare har för det mesta godtagit hans tes att han frånstulits valsegern. Men ger det honom rätt att med eget fusk och fiffel ta tillbaka segern?