ledare I en värld där det gungar under fötterna frodas konspirationsteorier.  Det är egentligen inte så märkligt om maktlösa människor tror att vi i lönndom styrs av rymdödlor.

Kent Werne visar i sin omtalade och välskrivna bok Allt är en konspiration på myllret av olika lätt paranoida idéer, att det i lönndom skulle finnas en annan världsordning och vi alla blivit bedragna till exempel om varför flygplanen flög in i höghusen i New York den 11 september 2001.

Det är samtidigt begripligt om folk funderar, även om de skulle ha fel. Värre är om konspirationsteorier börjar spridas offentligt av politiska toppnamn, som Donald Trump.

USAs president, med ärvda miljoner, är dock ingen maktlös. När han systematiskt lanserar olika konspirationsteorier är det ett verktyg för honom att dupera väljarna.

De började redan 2011 med att Trump frågade efter president Barack Obamas födelseattest. Kanske föddes han inte i USA, möjligen var han muslim, antyddes det. Trump gick som en raket förbi andra presidentkandidater i mätningarna.  Men hans stjärna slocknade tillfälligt när Obama kunde visa upp var han var född.

Några år senare blev Trump presidentkandidat på riktigt. Om sin huvudmotståndare Hillary Clinton fablade han att hon var kriminell.   Trump behövde nu bara säga hennes namn på valmötena för att anhängarna skulle ropa: »Lås in henne!«

Som president är i Trumps paranoida värld kritiska journalister »folkets fiender«.  In i det sista har han försökt urskulda att Saudiarabien på sitt konsulat i Istanbul har huggit fingrarna av en kritisk journalist med amerikansk anknytning, Jamal Khasnoggi, dödat och styckat honom.

Trump vill inte bara hålla blodsbesudlade saudiska prinsar om ryggen. Envåldshärskare som Putin och Kim Jong Un får lovord av Trump, samtidigt som han angriper sina västliga allierade.

Vad händer med den folkliga opinionen i ett land, om ledande makthavare legitimerar konspirationsteorier med antisemitisk klang?

Kvinnor som protesterade mot utnämningen av Brett Kavanaugh till Högsta Domstolen har han avfärdat med osanningen att de var betalda av den judiske finansmannen George Soros.

I Ungern driver premiärministern Viktor Orbán tesen att Soros leder en konspiration som vill stjäla landet, eftersom han ligger bakom »den muslimska invasionen«.

Orbán och Trump surfar alltså båda, i varierande grad, på den klassiska lögnen om de lömska judarna.  Man tycks ha glömt att när de tyska nazisterna på sin tid drev tesen om en judisk sammansvärjning slutade det hela illa.

Men ingen protesterar idag. Tvärtom, Charles Grassley, den republikanske ordföranden i senatsutskottet som förhörde Kavanaugh, har upprepat att protestanterna varit betalda av Soros.

Vad händer med den folkliga opinionen i ett land, om ledande makthavare legitimerar konspirationsteorier med antisemitisk klang?

Och om allt är en konspiration, som styrs av osynliga krafter, varför ska man då gå och rösta? Behövs demokratin i så fall?  Om ingen stoppar Trump verkar han kunna leda in USA på en auktoritär väg, tror Paul Krugman i New York Times. Skulle så ske, vad blir följderna i resten av världen?