ledare Kvinnorna i förorten kan avgöra om Trump blir omvald eller inte. Trots att presidenten är ett rött skynke för vänsterliberala kvinnor, lockades många vita arbetarklasskvinnor av hans budskap i förra valet. Frågan är om han lyckas vinna över dem den här gången?

Min vän, vi kan kalla henne Amy, växte upp i Texas men bor numera i New York. Hon har gjort en riktig klassresa à la amerikansk modell och är den enda i hennes familj som inte röstar på Trump.

“Trump låter precis som männen på krogen där jag arbetar”. Amys mamma har tre jobb, för att få pengarna att räcka. Ett av dem är att servera öl till män på den lokala krogen. Män, som enligt hennes mamma, låter precis som Trump.

“Det är som att det stärker mammas tes om att Trump är en man att lita på. Han låter ju precis som alla andra, han döljer inte sina tankar, och då kan man lita på allt annat han säger också”.

Amy har sporadisk kontakt med sin familj i Texas. Hennes storebror, en riktig Trumpdyrkare som hon själv beskriver honom, har hon brutit med helt och hållet. Hon orkar inte med hans rasism, han orkar inte med hennes elitism, sammanfattar hon det. USA är ett så polariserat land att politiken splittrar familjer.

Amys familj är inte på något sätt unik. Numera är skillnaden mellan mäns och kvinnors partival större än någonsin. I många länder är kön en viktigare faktor än klass gällande partipreferens. Kvinnor röstar mer vänster och män mer höger. Detta gäller även USA. Valet 2016 var extremt polariserat gällande kön, klass, utbildning, stad och glesbygd. Trump var männens preferens, medan kvinnorna valde Clinton.

röstade 54 procent av kvinnorna på Clinton och 39 procent på Trump. För män var förhållandet det omvända. 41 procent röstade på Clinton medan 51 procent röstade på Trump. Men samtidigt röstade 47 procent av vita kvinnorna, de flesta från arbetarklassen, på Trump, att jämföra med 45 procent som röstade på Clinton. Att säga att kvinnor ratar Trump är helt enkelt inte sant.

När jag var i USA under valet 2016 fascinerades jag varje gång jag träffade en kvinnlig Trumpväljare. Jag kom på mig själv att bli arg – förstår ni inte att ni röstar emot era egna intressen?! Har ni inte hört hur han pratar om kvinnor? Hallå, systerskapet, någon? Men ju längre tiden gick insåg jag att “grab them by the pussy”, betraktades som  “inte jättesmart sagt, men min man säger värre saker”.

I ett individualistiskt samhälle där du är din egen lyckas smed kan längtan efter de givna rollerna vara lockande.

Att vara kvinna är mer än sitt kön, och i detta fall klass och utbildning. Trumps lockande löften om ett bättre liv för arbetarklassen är kanske viktigare för kvinnor än att Trump har en unken kvinnosyn. Den får man liksom stå ut med om han bara kan rädda vårt nedläggningshotade samhälle.

Problemet är ju bara det att Trumps kvinnosyn har fått och kommer att få stora konsekvenser för kvinnor. Det stannar inte vid en unken kvinnosyn i ord.”Hur illa kan det bli för oss kvinnor”, frågar sig Amys mamma och dottern häpnar. “Det är som att de inte förstår att konsekvenserna kommer att bli enorma för alla kvinnor om Trump får fortsätta vid makten”.

Kanske är det så att Trump inger hopp om en mansroll som många känner igen och längtar efter. Men också en kvinnoroll man känner igen. I ett individualistiskt samhälle där du är din egen lyckas smed kan längtan efter de givna rollerna vara lockande. I Trumps USA får (vita) män vara män och (vita) kvinnor vara kvinnor!

Siffrorna ser dystra ut för presidenten, men man ska ska inte underskatta honom. Enligt flera mätningar är det kvinnorna i förorterna som kan komma att avgöra valet. Så nu står presidenten på tal efter tal och vädjar till kvinnorna att “Kan jag få be om en tjänst? Kvinnor i förorten, kan ni snälla tycka om mig? Jag räddade era jäkla områden.”

Men det är kanske där skon kommer att klämma i detta val. För Trump lovade guld och gröna skogar och ett fantastiskt Amerika igen. Och många av hans kärnväljare är nöjda. Väldigt nöjda, det måste man komma ihåg.  Men många är det inte, och de tvekar nu. De fick inte sina jobb tillbaka, pandemin kom och gjorde saker värre, och är han inte lite för vulgär trots allt? Så Trump vädjar. Skickar ut sin fru och dotter och erbjuder ett konservativt alternativ för kvinnor. Måtte han inte lyckas denna gång.