(Bild: Wikimedia)

debatt Det är en fruktansvärd tragedi som pågår nu, men kanske kan ändå allt det hemska bidra till en insikt i att sjukförsäkringen inte är så trygg, rättssäker och mänsklig som det har givits sken av, skriver nätverket #116omdagen.

Under många år har vi sjuka fått veta att bland annat fattigdom är det som får oss att gå till arbetet igen. Idag ser vi nästan en tävling bland politikerna där de som blir sjuka nu inte ska hamna i kläm eller utsättas för ekonomisk otrygghet på grund av corona. Karensdagen ska nu slopas tillfälligt och det tjafsas om beloppet, under tiden får vi ”vanligt” sjuka fortsätta vänta på att få någon utbetalning överhuvudtaget.

Plötsligt ska nu inte heller den sjuke hamna i kläm för att vården inte kan erbjuda de insatser som behövs för återgång till arbetet i tid vid dag 180, och vården ska inte belastas med läkarbesök och intygsskrivandet. På #116omdagen finns mängder av berättelser kring hur Försäkringskassan tidigare inte haft några som helst problem med att varken avslå sjukpenning under väntan på rehabilitering, eller avbryta en pågående rehabilitering. Då var det ingen som sa åt Försäkringskassan att de agerade fel. Kontrasterna gör ont, fruktansvärt ont.

Att utredningar tillsätts är ett steg framåt, men att de pågår år efter år är inget som hjälper alla de som nekas sin sjukpenning idag. Utredningarnas förslag ska röstas igenom också och det finns alltså ingen garanti för utredningarna gör skillnad. Vi ser att orden och betydelserna fortfarande kan tolkas fritt av Försäkringskassan, oavsett hur de ändras, och att medicinsk kunskap värderas skrämmande lågt, till förmån att kunna styra ohälsotal och därigenom även kostnader.

Vi anser att de 57 591 människorna som fick avslag på sin sjukpenning år 2019 är en fråga som måste lyftas genast.

Vi anser att de 57 591 människorna som fick avslag på sin sjukpenning år 2019 är en fråga som måste lyftas genast. 158 människor varje dag. De har också räkningar att betala, mat och mediciner att köpa, hem att behålla och vill slippa diverse betalningsanmärkningar. 57 591 människor som kämpar för en trygg tillvaro och sina liv, men som trygghetssystemen vänt ryggen. Inte bara på grund av reglerna, utan hur regler och ord tillåts tolkas och vrängas in absurdum. Och det utan någon form av åtgärd. Trots våra protester kring de brister som nu synliggörs. Men vi nedvärderades, tystades och avhumaniserades. Varför?

Det är riskabelt, absolut, och det kommer säkert finnas någon som väljer att tolka det på annat sätt än vi avser när vi nu tar upp situationen med covid-19 och det som sker i dess kölvatten, men vi vill bara be er att fundera över hur regler som ansågs skrivna i sten nu plötsligt kan ändras (om än temporärt) för att de inte fungerar.

Det är en fruktansvärd tragedi som pågår nu, men kanske kan ändå allt det hemska bidra till en insikt i att sjukförsäkringen inte är så trygg, rättssäker och mänsklig som det har givits sken av. Förändringar behöver inte ta tid eller utredas, om viljan finns.

Vi vill nu utmana alla partier visa samma vilja till att tävla (rösta) för en trygg, rättssäker och mänsklig sjukförsäkring för alla. Ni har fått alla berättelser från #116omdagen. Läs dem.

Tro på våra ord.

 

#116omdagen bildades av en löst sammansatt grupp bestående av personer som själva är sjuka eller anhöriga, som är påverkade av de ökade avslagen på olika sätt och i olika grader. Nätverket är inte bundet till något särskilt politiskt parti och representerar inte heller någon specifik diagnosgrupp.