
Vägran att möta Postnord visar att han inte förstår postens funktion i samhället.
I över ett års tid har ledningen för Postnord bett om ett möte med civilministern och kristdemokraten Erik Slottner. Hittills har det inte blivit av.
Det är inget mindre än häpnadsväckande att en ansvarig minister på det viset ghostar ett av de största statliga bolagen. Postnord symboliserar något som är helt avgörande för staten i ett modernt, men allt mer splittrat samhälle: förmågan att finnas och fungera i hela statens geografiska område.
Postnords ledning vill träffa ministern för att diskutera just detta samhällsuppdrag.
Knappast ett gott betyg på en minister, oberoende av vilken politisk färg denne har
Vi svenskar skickar allt färre fysiska brev. Allt mer av vår kommunikation sker digitalt.
Det är en ofrånkomlig utveckling.
Samtidigt har Postnord fortfarande krav på sig att leverera minst 95 procent av de inrikes breven inom två arbetsdagar. Var det än är i landet. Förra året klarade Postnord debatt med nöd och näppe, och klarade bolaget inte statens lönsamhetskrav.
Det säger sig självt att detta är en fråga som måste diskuteras mellan bolagets ledning och den ansvarige ministern. I Postnords andra ägarland Danmark slutar man helt att dela ut brev nästa år.
Men från Postnords sida fick man på våren förra året beskedet att det ”inte finns utrymme i kalendern”. Och när företagets VD för den svenska delen frågade om ett möte i oktober fick man svaret att det ska bli ett sådant, sedan blev det tyst. Inget möte har hållits.
Christian Jansson, som avgick som ordförande för bolaget tidigare i år, säger att oviljan att få till ett möte bygger på politisk feghet. Slottner vet att det kommer att krävas en ytterligare försämring av servicen ute i landet och håller frågan ifrån sig för att den är politiskt jobbig.
Knappast ett gott betyg på en minister, oberoende av vilken politisk färg denne har.
Här handlar det alltså dessutom om en central samhällsfunktion. Det kan tyckas vara ett gammaldags system med brevutbärning. Något som per definition måste upphöra. Men staten borde ha flera skäl att upprätthålla servicen ändå. Dels av det tidigare angivna skälet. Att postutdelningen fungerar är ett tecken på att samhället är civiliserat och inkluderande. Brevutbärningen är som ett nätverk där alla punkter som ingår ska vara lika viktiga.
Ledarskribenten Ingvar Persson på Aftonbladet har i ett par texter gestaltat detta med den gamla Kevin Costner-filmen Postman. Den utspelar sig i ett postapokalyptiskt samhälle. Costner hittar en gammal postväska och bestämmer sig för att dela ut breven i den. Sakta börjar folk förstå att en ny civilisation är möjlig.
Det låter lite kitschigt, och filmen har en del såna drag, men det speglar också något verkligt och viktigt.
Det finns också en beredskapsaspekt på posten. Det fungerar utmärkt med digitala lösningar så länge allt flyter på som det ska. Men i en händelse av kris kanske den fysiska distributionen av information och meddelanden blir viktig på nytt.
Kort sagt: Det vore utmärkt om ministern tänkte lite mer som Kevin Costner och fick till det där mötet med sitt kanske viktigaste statliga bolag.
Det skulle till och med kunna vara rent tjänstefel att fortsätta ghosta Postnord.
Jesper Bengtsson
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.