TEMA › #sdurrd –  Genom att minska de sociala och klassmässiga spänningarna skulle vi garantera “aldrig mera krig”.

Efter andra världskriget frågade sig ekonomerna: Hur kan vi skapa samhällen som förhindrar att totalitära stater växer fram igen? Svaret från inte minst fackföreningsrörelsen och socialdemokratin var: jämlikare samhällen.

Det gällde att minska de sociala och klassmässiga spänningarna och se till att alla kände att de var med i framtiden. Så skulle devisen ”aldrig mera krig!” bli verklighet.

I dag tycks ekonomisk politik snarare gå ut på att dra isär samhällen, att öka skillnaderna. Vi ser en utveckling i Europa som i mycket påminner om 30-talet. Sammanhållningen står på spel. Nyfascismens spökbilder om hur invandrarna är det stora samhällshotet fyller det politiska tomrummet. Perifera frågor om minareter, slöjor, språk- och medborgartester hamnar i centrum av samhällsdebatten. Alltmedan arbetslösheten växer och fattigdomen ökar.

I Sverige ökar SD i opinionen och det politiska etablissemanget tycks allt mer räddhågset. När statsminister Fredrik Reinfeldt hellre talar om brottsligheten än arbetslösheten i sitt inledningsanförande i partiledardebatten är det fara å färde. Detta i en tid då varselvågen drar över industri-Sverige och statistik från Euro-stat visar att arbetslösheten nu växer snabbast i Sverige och Spanien. Att då som Reinfeldt hävda att det inte behövs några nya jobbåtgärder är djupt bekymmersamt.

Reinfeldt vill inge trygghet genom att tala om hur man ska bekämpa brottsligheten men vägrar se att den stora otryggheten finns på arbetsmarknaden.

Boken ”Skitliv” (Atlas) ger starka vittnesbörd om de ungas situation med ständiga vikariat, korttidsjobb och slavliknande anställningar. Otryggheten etsar sig fast i själen och tron på framtiden får sig en törn. Det gäller inte bara de unga. Regeringens ovilja att göra något åt det orättfärdiga utnyttjandet av visstidsanställningar drabbar mängder med kvinnor i vården.

De otrygga jobben liksom de obefintliga jobben har blivit ett signum för regeringen Reinfeldt. Moderaternas jobbpolitik har misslyckats. Den moderata arbetslinjen skapar inte full sysselsättning, inte sammanhållning och jämlikhet. Den drar isär. Den ställer arbetare mot bidragstagare och bryter upp intressegemenskapen mellan arbetarklass och medelklass.

Så skapas ett tvåtredjedelssamhälle, där de fattigaste pekas ut som ett särintresse som ska hållas kort – de är bidragstagarna, de som inte gör rätt för sig och de ska straffas med sämre sjukförsäkring, en havererad a-kassa och ökad otrygghet. Som om vi inte alla kan bli arbetslösa eller sjuka en dag.

Så ställs grupp mot grupp, ”vi mot dem”, och en jordmån skapas för främlingsfientliga och högerpopulistiska idéer som alltid vurmat för särskiljandet framför det allmänmänskliga och solidariska.

Därför är det hög tid att slopa snacket om integration. Det som behövs är arbetsmarknads- och socialpolitik. Ett solidariskt samhälle är långsiktigt hållbart.

SD bekämpas bäst med jämlikhet.

Fotnot: Eftersom vi är nio ledarskribenter – Malena Rydell är ännu föräldraledig på halvtid – kommer vårt tema att pågå i ungefär två veckors tid. Vi kommer att göra några ”tillfälliga avbrott” för andra ämnen som måste kommenteras, som partiledardebatten på onsdag. Våra ledare i temaserien kommer att märkas med taggen #sdurrd i sociala medier. Följ diskussionen. Detta kommentarsfält är tillfälligt stängt. Läs mer i Dagens Arenas kommentarsregler