Bild: Försvarets Bildbyrå

Här har vi länge levt i tron att Fredrik Reinfeldt helt saknat kulturella intressen. Men efter regeringens besked i går om tio nya miljarder kronor till kommunerna, kan alla se att statsministern behärskar Hollywood-dramaturgins alla knep. I grundreglerna för en katastroffilm ingår ju att det inte kan gå bra för hjältinnan redan efter tio minuter, utan biopubliken måste hållas på halster in i det sista. Först då kommer Superman eller Spindelmannen farande och räddar den utsatta, precis i det ögonblick hon ska falla ner från skyskrapans tak.

Det är på bio det. Men ska man verkligen hålla undersköterskor som har varslats, skolklasser där man proppat in fler elever, arbetslösa som har fått vänta på försörjningsstöd därför att personal och pengar saknas och föräldrar som har nekats plats på förskolan på halster? Flera tiotusentals människor har fått leva i ovisshet under åtta månader, den tid det har tagit för regeringen att hosta upp en del av de statsbidrag som den tidigare blankt förnekat skulle behövas.

Vi har ingen sedelpress i källaren, skrev de borgerliga partiledarna på DN Debatt i januari i år. De lokala politikerna måste själva ta ansvar för sin ekonomi, sa samtidigt finansminister Anders Borg. Det var då det.

Säg inte att regeringen inte har vetat att det mest effektiva sättet att motverka nedgången i konjunkturen är att rädda hotade kommunala anställningar! För den tanken har Konjunkturinstitutet, regeringens eget finanspolitiska råd och oppositionen drivit länge. Kom inte med halvsanningen att det statsfinansiella läget har ljusnat jämfört med januari! Det är faktiskt på många sätt dystrare än någonsin, eftersom den stigande arbetslösheten inte kommer att toppa förrän tidigast år 2011, och fram till dess kommer budgetunderskottet att växa explosionsartat.

Vad man kan misstänka är att regeringen hela tiden har följt Hollywood-dramaturgin och låtit den egna valtaktiken komma före hänsynen till välfärdens arbetare ute i kommunerna. Först håller man människor på halster, för att kamma hem politiska poäng på att låtsas vara statsfinansiellt ansvarfull. Sedan, lagom till valåret 2010, byter Reinfeldt om och blir Superman som ska rädda jobben och välfärden och då finns den sedelpress som inte fanns i vintras.

Det ser ut som ett cyniskt spel med många människor som insats. För vad ska hända med de kommunanställda som redan har hunnit avskedats? Ska de återanställas 2010, för att riskera mista jobbet igen 2011?