Människor är rädda för det våld och hat som breder ut sig. Vi måste ta muslimhatet på ett mycket större allvar.

I kvällens Uppdrag Granskning undersöker Sveriges Television muslimhatet i landet.

”Allt är muslimernas fel” skrek den dömde mannen i Malmö som misshandlade två beslöjade kvinnor utanför universitetssjukhuset i staden. I programmet möter vi ett av hans offer, dottern.

Mannen slog den yngre kvinnan och hennes mamma i ansiktet och på huvudet. Sedan grep han tag i mammans huvud och dunkade det mot en vägg och fortsatte att slå och sparka henne efter att hon svimmat och fallit till marken.

När Nor Abdelghani, en beslöjad ung tjej, bytte skola från Rosengård till Limhamn fick hon utstå trakasserier och utfrysning. Hon blev kallad för påskkärring och hon fick sitta själv i matsalen. Andra elever spottade i hennes mat. Hon säger att hon blev van, men att det ändå är jobbigt att behöva vara själv.

Hennes lillasyster intervjuas också. Hon blev utsatt för en attack på en buss av en kvinna som försökte dra av henne slöjan. Lillasystern bad busschauffören att stanna så att hon kunde göra en polisanmälan. Men han svarade bara att hon skulle strunta i det och att hon själv skulle gå av bussen.

I Hovsjö i Södertälje blir en muslimsk tjej fasthållen och misshandlad av fyra ungdomar. Killarna sparkar bland annat en boll hårt i ryggen på henne. De slår henne och tvingar henne att gapa och spottar i hennes mun. De kallar henne för en svart muslimsk hora. I detta fall dömdes killarna för misshandeln.

Att just beslöjade kvinnor blir utsatta för muslimhatet är känt sedan tidigare – den anti-muslimska rasismen går hand i hand med sexismen. Uppdrag Granskning lämnar en med intrycket av att dessa kvinnors utsatthet inte tas på tillräckligt stort allvar.

Ett annat problem är att det endast är i tre fall av hundra som polisen har lyckats identifiera gärningspersonen i islamofobiska brott. Mörkertalet befaras vara stort, och färre anmäler då inget verkar hända.

Av alla anmälningar som Uppdrag Granskning har gått igenom har endast två lett till fällande domar.

Attackerna mot moskéer ökar. 2014 förekom 20 attacker mot moskéer i form av bränder, hakkors och krossade fönster. Under de två första veckorna 2015 ägde fyra attacker mot moskéer rum, och ett bombhot hann ringas in.

På nätet organiserar sig rasister mot moskéer. De har som mål att även börja anordna anti-muslimska demonstrationer. I Tyskland har vi sett dessa demonstrationer växa och de är numera återkommande varje vecka. En svensk pensionär med anti-muslimska åsikter blir intervjuad i programmet, hon säger:

”Jag är pensionär, vet du vad jag får i pension, jag har inte råd att leva i mitt egna land, jag är jätterädd.”

Hon kanaliserar sin ekonomiska otrygghet och rädsla inför framtiden, mot muslimer. Det är denna rädsla och ekonomiska otrygghet som ger den ökade anti-muslimska rasismen näring.

Men rädslan växer också bland muslimer. I programmet intervjuas flera personer som är rädda för att bo kvar här. De är rädda för det våld och hat som breder ut sig. Övertygelsen blir därför desto starkare. Det finns inte något alternativ: Vi måste ta muslimhatet på ett mycket större allvar.

––––––

Programmet Uppdrag granskning sänds i SVT1 och SVTPlay på onsdag 28 januari klockan 20:00