Ledare Fler borde skrapa på Centerpartiets grönglänsande fasad. Det är en mycket tunn grön fernissa som döljer Centerpartiets numera djupblå nyliberala kärna.

I en krönika i Dagens Arena konstaterar idéhistorikern Per Sundgren med sorg att inget återstår av Centerpartiets tidigare försök att formulera en egen, grön ideologi. På sin hundraåriga resa från ett renodlat intresseparti för bönder till ett borgerligt liberalt parti fanns det, skriver Per Sundgren, en tid mellan 1970- och 1990-talet då Centerpartiet försökte etablera ett tredje alternativ som byggde på jämlikhet och ekohumanism. Idag återstår inget av detta. Centerpartiet har idag ingen annan vision för hur samhällsproblem ska lösas än mer marknad.

Fler borde skrapa på Centerpartiets grönglänsande fasad. Det är en mycket tunn grön fernissa som döljer Centerpartiets numera djupblå nyliberala kärna.

Nyliberalismen syns tydligast i Centerpartiets arbetsmarknadspolitik. Centerpartiet vill privatisera Arbetsförmedlingen, lagstifta om lägre löner för nyanlända, fördubbla tiden för provanställningar, och kraftigt begränsa anställningsskyddet.

Centerpartiets politik skulle innebära att alla som jobbar på företag med mindre än 50 anställda skulle vara helt utlämnade till arbetsgivarens godtycke när personalstyrkan ska minskas.

Det är politiska förslag som verkar komma direkt från ideologiskt dogmatiska Centerungdomarnas senaste helgkurs i nyliberal ekonomisk teori.

Centerpartiets politik skulle innebära att alla som jobbar på företag med mindre än 50 anställda skulle vara helt utlämnade till arbetsgivarens godtycke när personalstyrkan ska minskas. Enligt SCB:s Företagsdatabas skulle det beröra 1,3 miljoner anställda. Och nej, Centern vill såklart varken avskaffa hyvling av arbetstider eller den så ofta missbrukade anställningsformen allmän visstid.

Men även i miljöpolitiken är Centerpartiet ett utpräglat marknadsliberalt parti. Det finns ingen fråga som inte kan lösas med antingen färre regleringar (kodord ”minskat regelkrångel”) eller skatteavdrag. Resten löser Centerpartiet med en naiv tilltro till ny teknik.

Annie Lööf är, som hon skriver i sin självbiografi »obotlig optimist när det kommer till teknik och miljöinnovationer«. Eldrivna flygplan! Underjordisk lagring av koldioxid!

Annie Lööf tror på riktigt på detta med koldioxidlagring, Centerpartiet vill satsa flera miljarder på utvecklingen av sådan teknik, trots att det är högst osäkert om tekniken kommer att funka. Säkert är bara att den här typen av teknik är Vattenfalls våta dröm: en teknik för att lagra koldioxid skulle ge dem och andra kolbrytare grönt ljus att fortsätta ta upp kolet ur marken. Samtidigt kan samma företag blåsa upp sitt aktievärde med drömmar om att tjäna pengar på att lägga tillbaka kolet i marken igen.

Ny teknik kan underlätta omställningen till ett klimatsmart samhälle, och mildra effekterna av de klimatförändringar som redan nu är oundvikliga.

Men klimatfrågan är full av svåra val och intressekonflikter. Vem ska betala för teknikutvecklingen? Hur ska kostnaderna för klimatomställningen fördelas? På de frågorna har Centern inga svar.

Årets röd-gröna budget  från S och MP innehåller den största satsningen på klimat och miljö någonsin. Sveriges enda verkligt gröna parti, Miljöpartiet, går till val på 50 miljarder till klimatinvesteringar under de närmaste fyra åren.

Centerpartiets alternativ till dessa massiva investeringar är skatteavdrag. Ett »grönt avdrag« ska sänka skatten på solceller, batterilagring, laddstationer och »annat som är viktigt för klimat och miljö«.

Skatteavdrag för mikropoducenter av el och avdrag för företag som investerar i teknik för koldioxidlagring. Absurt nog även sänkt skatt på diesel för lantbruksföretag. Som att hälla bensin på brasan, för att citera Isabella Lövin.