LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström LO 2017

Vad pratade M-ordförande Anna Kinberg-Batra om med SD förra veckan? Vi kan vara säkra på vad de inte pratade om, skriver Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande.

Anna Kinberg-Batra; nu är det bara en dryg vecka sedan du berättade att ni moderater gärna samarbetar med Sverigedemokraterna för att få igenom er politik i riksdagen. Häromdagen fick vi veta att de första samtalen nu ägt rum.

Men vad pratade ni om?

Diskuterade ni hur ni tillsammans skulle kunna sänka a-kassan, utförsäkra sjuka och inskränka strejkrätten?

Diskuterade ni hur ni tillsammans skulle kunna sänka a-kassan, utförsäkra sjuka och inskränka strejkrätten?

Pratade ni om hur ni ska fortsätta att slåss för riskkapitalisters rätt att plocka ut obegränsade vinster från skola, vård och omsorg? Eller om hur ni tillsammans ska kunna försämra anställningstryggheten så att det blir lättare för arbetsgivarna att sparka vem de vill? Allt detta har ju både ni och SD röstat för i riksdagen.

Stärkta rättigheter för löntagare har det inte handlat om.

För när det gäller att angripa anställdas rättigheter har ni mycket gemensamt. SD är inte enbart ett rasistiskt parti med rötterna i nazismen. De är också ett tydligt högerparti som alltid ställer sig på arbetsgivarnas sida mot löntagarna när de får möjlighet att välja.

Därför stödde de också er moderater när ni sade nej till fler anställda i äldreomsorgen, ville behålla förnedringen i Fas 3 och röstade nej till en nollvision för arbetsolyckor.

Dessa och andra frågor där ni och SD röstat likadant har alla en sak gemensamt; de handlar om vardagen för 1,5 miljoner LO-medlemmar.

Så vad pratade ni om, Anna Kinberg-Batra? Vi är många som gärna skulle vilja veta. Vi kan bara vara säkra på vad ni inte pratade om.

Berit Müllerström, andre vice ordförande LO