Ledare Alex Jones var med och tog den marginaliserade gaphalsen till politikens centrum, med lögnen som främsta vapen. Låt oss inte falla för det.

Den utdragna och surrealistiska rättegångsprocessen mot den amerikanske konspirationsmogulen Alex Jones tycks, åtminstone delvis, gå mot ett slutgiltigt avgörande. I fredags dömde en domstol i Texas Jones att betala drygt 450 miljoner kronor i skadestånd.

De senaste decennierna har Alex Jones, via bland annat mediekoncernen Infowars, byggt ett svindlande medieimperium på konspirationsteorier om hur världseliten står bakom allt från 11 september-dåden till de senaste årens skolskjutningar i USA. Bakgrunden till skadeståndet är att Jones och hans imperium systematiskt förföljt och trakasserat anhöriga till de offer som sköts till döds i Sandy Hook 2012.

Bisarra teorier om 5G och chemtrails har gradvis smält samman med högerextremt tankegods

Sedan Donald Trumps valseger 2016 har Jones, liksom många andra konspirationsteoretiker, slagit armkrok med extremhögern för att maximera genomslagskraften. Med framgång. Klicken har rasslat in – liksom pengarna. Från att ha varit gaphalsar förpassade till den politiska marginalen har kanaler som Infowars uppgraderats till källor för den nya högerns politiker.

Alex Jones framgångar har helt enkelt lyckats bräcka brandväggen till det politiska etablissemanget och sprida galna konspirationsteorier till mitten av samhällsdebatten.

De senaste årens pandemi har gett konspirationsrörelserna nytt bränsle. Exemplet Jones är fyrbåken ovan en geggig undervegetation av personer, organisationer och nätverk som slår mynt av lögner och hot. Bisarra teorier om 5G och chemtrails har gradvis smält samman med högerextremt tankegods. Som idén att en liten maktelit använder pandemin för att lösa upp nationalstaterna och tvångsförflytta människor.

Sverige är inget undantag.

Allra tydligast har det kommit till uttryck genom Frihet Sverige, organisationen som ligger bakom flera av de största manifestationerna mot vaccinering och pandemilagar. Samlingarna har blivit något av en julafton för ett hopkok av alternativmedicinare, foliehattar – och renodlade nazister. Sociala medier, inte minst Twitter, kryllar av konton som sprider och kommunicerar konspirationsteorier.

Men det är inte bara marginella grupper som slirar på sanningen och använder lögnen som vapen. Flera politiska företrädare i riksdagen, däribland Moderaternas Lars Beckman och Hanif Bali, har gjort det till en paradgren att peppra debatten med desinformation, påhopp och rena lögner. På så sätt sporras en lojal skara följare, samtidigt som gränsen för det acceptabla hela tiden förflyttas.

Fenomenet med konspirationsteoretiker och politiska företrädare som aktivt sprider desinformation förklaras ibland svepande med en allmängiltig polarisering. Som om politikens bägge ändar gått år varsitt håll i motsvarande grad. Det stämmer inte.

Alex Jones medieimperium och den nya träskhögerns strategier är i själva verket en del i en större, strukturell radikalisering av högern. I flera fall, som i USA, bygger den på en direkt armkrok mellan samhällsfarliga konspirationsteoretiker och etablerade politiker. I andra fall, som i Sverige, beväpnas lögnen för att fresta människans mest primitiva instinkter.

Låt oss inte falla för det.