Alliansen och Moderaterna har ett strukturellt problem. De rödgröna och Socialdemokraterna har det omvända problemet. Socialdemokraterna är svaga i de stora städerna. I kommunvalen gick det ändå ganska bra för de rödgröna. I riksdagsvalet gjorde Socialdemokraterna sämre ifrån sig.

För Moderaterna gäller alltså det omvända. Moderaterna är starka i storstadsregionerna men svaga i övriga Sverige. Moderaternas valresultat i riksdagsvalet var betydligt bättre än på kommunal nivå.

Fredrik Reinfeldt vill gärna ta fler mandat i kommuner i hela Sverige. Den som varaktigt vill styra Sverige måste ha ett brett stöd i hela landet, både i norr och syd, i väst och öst och i små samhällen och i stora städer. Att Moderaterna vill ändra dagens väljarmönster framgår av kommunikationsstrategin i samband med kommundagarna i Karlstad i helgen. (Läs Victor Bernhardtz reportage!)

Det var mycket tal om att ”Sverige måste hänga ihop”. Anders Borg tog på sig hela sin ansvarstagande politikerkostym. Att han inte riktigt fyller ut den är en annan femma. Reinfeldt lovar nu nya jobb i den offentliga sektorn. Han håller tal under parollen ”Alla jobb behövs”.

Men väljarna är dessbättre rationella. De faller inte i farstun för en aldrig så himlastormande retorik. Alliansens politik har framför allt gynnat välbärgade väljare och väljare i storstadsregionerna.

Tidigare har andra partier på den borgerliga kanten haft en stark ställning på landsbygden. Men både Kristdemokraterna och Centerpartiet håller nu på att utplånas som riksdagspartier, Moderaterna äter sig steg för steg in sig i deras väljargrupper. Och både Centern och Kristdemokraterna straffas för alliansens orättvisa politik. Centern tappar kärnväljare i sina gamla styrkebälten. Vilket inte är ägnat att förvåna. Maud Olofsson har inte bara övergett regionalpolitiken och partiets kärnkraftsmotstånd – hon tror att partiets framtid ligger i linje med den extrema nyliberalismen och en allmänt antifacklig och löntagarfientlig politik.

Börje Hörnlund var tidigare en av Centerns främsta företrädare. Titeln på hans nyligen utkomna bok säger allt: ”Vägen till politisk hemlöshet” (Hjalmarsson & Högberg). Hörnlunds kritik mot Centerns högervridning och arrogansen i dagens partiledning är förödande för Centern. Det hela är personligen djupt genant för Maud Olofsson.

De moderata strategerna ser förstås detta. Valframgångarna 2006 och 2010 har redan inneburit att partiet gått fram i kommunerna. Kommundagarna bekräftade att strategin är glasklar. Partiet ska vinna mark i kommunerna på en ansvarstagande och ansvarsfull politik och retorik. 2006 erövrade de nya Moderaterna regeringsmakten. 2014 står striden om kommunerna. Det är förstås inte säkert att strategin lyckas. Förhoppningsvis inte.

Bara en sak är alldeles självklar. Moderaterna gör anspråk på Centerns och Kristdemokraternas väljare. Och kan mycket väl sparka ut både det ena och andra partiet ur riksdagen 2014. Vilket är alldeles logiskt. Kristdemokraternas varma sociala retorik är oförenlig med regeringens utförsäkring av sjuka. Och Centern lägger ner vapnen på sin egen hemmaplan. Inte undra på att Anders Borg och Fredrik Reinfeldt myser – och att Börje Hörnlund är förbannad.