söndagskrönikan Att en republikansk presidentkandidat utmålar sin motståndare som ”socialist” är en gammal amerikansk tradition. Men det har nog aldrig skett så intensivt som i årets valrörelse, skriver Jonas Cullberg.

Winston, en exilburmesisk pensionerad plastikkirurg med Trump-t-shirt under tweedkavajen, var säker på sin sak. ”Om Joe Biden vinner blir det socialism i USA”, förklarade han, och fortsatte: ”Jag flydde från en socialistisk diktatur på 1970-talet. Jag vill inte behöva göra det igen.”

Vi satt på Winstons veranda i ett gated community i staden Erie i nordvästra Pennsylvania. Runt hans hals hängde en kikare, så att han kunde titta närmare på strömmen av hundratals segelbåtar med Trump-flaggor som gled förbi på sjön Lake Erie intill hans stora villa. Det var en båtparad till presidentens ära, ett fenomen som blivit populärt bland hans väljare under året. Dagen innan hade fem båtar sjunkit under en parad i Texas med oväntat höga vågor, men den här gången höll sig fanorna med texten ”Make Liberals Cry Again” över vattenytan.

I ett gravt splittrat USA är demokrater och republikaner bara överens om en sak: Årets presidentval är det viktigaste någonsin.

Demokrater tänker så för att den, visserligen haltande, demokratin i USA är hotad. Trump vägrar lova att han kommer att lämna ifrån sig makten om han förlorar valet, och har flaggat för att mängder av poströster – en röstningsmetod som främst används av demokraternas väljare – kan komma att underkännas. Trump-väljarna tror i sin tur att Joe Biden i Vita huset skulle innebära att USA tas över av Black Lives Matter-aktivister och extremvänster.

Varianter av den konspirationsteorin en intellektuellt nedsatt Biden som styrs av vänstern har upprepats av många av de Trump-väljare som jag har träffat i år.

Winston hade inga illusioner om att Biden själv är särskilt socialistisk. ”Men han är kontrollerad av socialister. En marionettdocka!”. Winstons vän David, en pensionerad socialarbetare som satt intill honom fyllde i: ”Biden visar tecken på demens. De kommer hitta någon ursäkt för att plocka bort honom.”

Varianter av den konspirationsteorin en intellektuellt nedsatt Biden som styrs av vänstern har upprepats av många av de Trump-väljare som jag har träffat i år. Det är en bild som presidenten och hans valkampanj sprider flitigt. En tv-reklamfilm för Trump utropar: ”Den radikala vänstermobbens agenda? Att ta över våra städer. Avfinansiera polisen. Pressa fler städer att följa efter. Och Joe Biden står vid deras sida”. 

Men ingen inom amerikansk vänster är särskilt förtjust i Joe Biden, en politiker på Demokraternas högerkant som under sina år i politiken haft en nära relation till Wall Street, röstat för Irakkriget och motsatt sig fri allmän sjukvård.

Biden har anammat en mer progressiv politik i takt med de senaste årens vänstervåg i USA, som letts av politiker som Bernie Sanders och Alexandria Ocasio-Cortez. Men det är oklart hur stort inflytande Demokraternas vänsterfalang skulle få i en Biden-regering.

Joe Biden balanserar mellan att vilja vinna över de vita arbetarväljare som övergav Demokraterna för Trump 2016, och som varken är intresserade av klimatpolitik eller hårdare vapenlagar, och att nå ut till Bernie Sanders unga vänsterväljare. Biden tycks stressad över s-stämpeln och verkar just nu arbeta hårdare för att fånga de förstnämnda.

”Jag slog socialisten. Det är så jag valdes till presidentkandidat”, sa Biden i en intervju med Fox News i torsdags.

”Ser jag ut som en socialist?”

För Trump, som ligger efter Biden i opinionsmätningarna, handlar valspurten om att fortsätta kapitalisera på ett politiskt klimat präglat av konspirationsteorier, där hans kärnväljare har rotat sig i en alternativ verklighet. Men framförallt om att redan i förväg ifrågasätta valresultatet och förbereda sig på att vägra avgå. Hans väljare lär inte protestera mot ett sådant scenario. För dem står så mycket på spel.

“Jag vill att mina barnbarn ska växa upp i ett fritt Amerika”, förklarade Winston på den solvarma verandan i Erie, och tillade: ”Inte någon totalitär regim, som Demokraterna planerar”.

 

Jonas Cullberg är journalist och författare. Han bor för närvarande i New York.