Invandringen har varit en vinst varje år sedan 1950, med undantag för ett par år under 90-talskrisen. Vinsten kan bli ännu större i framtiden.

Ebba Busch Thor levererade ett slipat men på många sätt skrämmande tal i Almedalen i tisdags. KD:s nya partiledare är ännu ett exempel på en borgerlig politiker som ängsligt håller upp ett fuktat finger i luften, och sedan tror att hen måste vända kappan efter den främlingsfientliga snålblåsten.

Vi känner igen argumentationen. Först några allmänna ord om människor på flykt. För att sedan, gärna i samma mening, prata om kostnader för flyktingmottagandet.

Situationen i Syrien är den största humanitära katastrofen sedan andra världskriget. 12 miljoner människor är i behov av hjälp inom Syriens gränser, fyra miljoner har lyckats fly landet. Ebba Busch Thor är medveten om det, hon tycker att IS hänsynslösa framfart i Syrien och Irak kan jämföras inte bara med folkmordet i Rwanda eller Jugoslavien, utan också med nazismen.

Men. Sen kommer ett men. Flyktingmottagandet kostar, och det kostar för mycket. Därför vill KD (och sedan en tid även Moderaterna), att människor som flyr till Sverige ska få tillfälliga uppehållstillstånd. Syftet är att det ska få färre att söka asyl i Sverige.

Det är en kostsam politik, på många sätt. Tillfälliga uppehållstillstånd fördröjer integrationen med tre år av osäkerhet, och skulle förlänga Migrationsverkets handläggningstider. Det är osannolikt att människor som flyr från länder som Syrien, Eritrea eller Somalia kommer att kunna återvända hem inom tre år. De allra flesta asylansökningar kommer alltså att behöva prövas två gånger.

Den värsta konsekvensen är dock att människor med tillfälliga uppehållstillstånd inte har rätt att återförenas med sin familj i Sverige. Ett system med tillfälliga uppehållstillstånd skulle alltså, som Fokus Ida Ölmedal påpekat, stänga en laglig väg in i Sverige. 2014 fick över fem tusen människor bara från Syrien uppehållstillstånd i Sverige som anhöriga till asylsökande.

Det finns inga garantier för att en sådan här signalpolitik fungerar. Resultatet kan lika gärna bli att andra EU-länder passar på att sänka villkoren för asylsökande i en ovärdig nedåtgående spiral.

Tyvärr finns det alltför många exempel på att politiker som anpassar retorik och politik efter främlingsfientliga strömningar bara bidrar till att bekräfta de främlingsfientligas världsbild. Inga redan övertygade sverigedemokrater kommer att byta parti på grund av Ebba Busch Thor. Det är mer troligt att folk som låter sig övertygas av KD:s kostnads-retorik väljer att rösta på det invandrarfientliga originalet.

Det är dags att sluta se invandring som en kostnad vi måste försöka minimera. Arena Idés rapport 900 miljarder skäl att uppskatta invandring visar att invandringen till Sverige borde ses som en investering som vi måste försöka optimera.

Invandringen har varit en vinst varje år sedan 1950, med undantag för ett par år under 90-talskrisen. Vinsten kan bli ännu större i framtiden, om vi gör kloka investeringar i de människor som kommer till Sverige i dag.

Det är värdigt, och dessutom smart.