Kommunerna måste ge oss möjlighet att bedriva en anständig vård med kollektivavtalsmässiga arbetsvillkor, skriver HSB Omsorgs vd Karin Thalén.

Det är sorgligt att se hur kommunerna i sina entreprenadavtal med utförare inom hemtjänst och omsorgsboende rent ut sagt dumpar marknaden med bedrövliga villkor. Via anorektiska ersättningssystem och bristande kvalitetsuppföljningar skapar man en underfinansierad verksamhet där utförarna tvingas sänka kvaliteten och/eller underlåta att ha anställda som har grundläggande rättigheter i sin arbetsvillkor.

Låga ersättningar och brist på kvalitetskrav från kommunerna gör att vi nu ser över och säger upp avtal där vi inte kan bedriva en omsorg värd namnet.

Vår ambition i HSB Omsorg är att driva en verksamhet som håller hög kvalitet och som i alla delar utgår från värderingar inom HSB om engagemang, trygghet, hållbarhet, omtanke och samverkan. Fina ord som måste fyllas med konkret innehåll om det inte bara ska fungera som honnörsord och tappa i trovärdighet om kvaliteten inte finns.

Vi tror att det går att få ut mer för skattepengarna om man låter företag verka med offentliga uppdrag. Genom att upphandla tjänster och produkter i konkurrens får vi en bättre effektivitet än om samma verksamhet ska bedrivas enbart i kommunal regi. Debatten om vinster i välfärden är missriktad eftersom den skjuter in sig på att vinsten per definition är av ondo. I stället borde man fokusera på de utvecklingsmöjligheter som öppnas genom att införa konkurrens. Men genom att erbjuda undermåliga villkor kan ingen sådan utveckling ske och därför spelar man också kritikerna av vinsterna i händerna. När kommunerna erbjuder egna verksamheter med bättre förutsättningar än de som läggs på entreprenad bjuder man också renläriga vinstmotståndare på argument som bygger på felaktiga premisser.

Vad som nu behövs är en ordentlig uppryckning av hur formerna för upphandling och kvalitetskontroll ska gå till och om hur  andra utförare ska få likvärdiga förutsättningar som verksamheter drivna i egen kommunal regi. Det är en mycket mer konstruktiv diskussion än den om huruvida vinster ska få förekomma eller inte. Vi har därför skrivit till äldreminister Maria Larsson och begärt att hon nu tar initiativ till att få bättre ordning på hur kommunerna sköter upphandlingar av hemtjänst och omsorgsboenden.

Lagen om valfrihet, LOV, måste ändras om inte kundvalssystemet ska gå i baklås. Transparens och lika villkor måste bli ett obligatorium, liksom att personalen måste få rimliga arbetsvillkor. Ersättningar för nödvändig administrativ tid måste införas, i stället för nuvarande  minutreglerade ersättningar som jagar oss likt en tickande taxameter.

Vård och omsorg måste liksom allt annat i samhället få möjligheter att utvecklas. Så sker inte i nuvarande system och att backa tillbaka till en kommunal verksamhet som mest förvaltar vården vore förödande.

Karin Thalén, vd HSB Omsorg.