Sineva Ribeiro, förbundsordförande Vårdförbundet.

Vårdkonflikt Vårdförbundet varslar om strejk för ytterligare 1900 medlemmar i region Värmland och Västmanland, skriver förbundet i ett pressmeddelande. 

170 arbetsplatser berörs av det nya varslet och en strejk kan träda i kraft den 11 juni klockan 11 om parterna inte kommit överens. Varslet berör anställda inom planerad vård och bemanningspooler.

Vi vill inget hellre än att konflikten ska lösas med bättre villkor för våra medlemmar. Men SKR och Sobona säger blankt nej till våra krav. De vill istället lägga skulden för välkända, återkommande problem i vården på oss. Det är inget sätt att rädda sjukvården, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

Redan strejkvarslat för 2000

Istället vill de se förslag om hur våra medlemmar kan få en förkortad arbetstid, vilket de menar kommer leda till att fler orkar och vill jobba i vården ett helt yrkesliv.

Förbundet har sedan tidigare lagt varsel om strejk för 2000 medlemmar som jobbar på universitetssjukhusen i Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten och på Danderyds sjukhus och Södersjukhuset i Stockholm. Strejken kan träda i kraft en 4 juni.

“Vi kommer fortsätta”

Enligt Vårdförbundet har de undantagit verksamheter som  vårdar livshotande akuta sjukdomar och skador, psykatri och vård av barn från strejkvarsel.

– Vi kommer att fortsätta tills arbetsgivarna möter uppsäger Ribeiro i pressmeddelanet.

På tisdagen säger Sveriges kommuner och regioner, SKR, enligt Ekot att en strejk kan innebära akut fara för liv eller risk för bestående hälsa.