Uppladdningen inför söndagskvällens partiledardebatt i SVT påminde om uppladdningar inför ett fotbolls-VM. Förväntan var stor. Men som nästan alltid blev det inte lika kul när matchen väl kom igång. Det var en saklig men lågmäld debatt, stundtals ganska seg. Den enda som visade verklig glöd var Jonas Sjöstedt (V).

Det var enskilda partier och inte block som visade upp sig. Alliansen är svårt sargad efter regeringsåren där enbart Moderaterna har vunnit på samarbetet. I flera frågor är de splittrade. Precis som de rödgröna som ännu inte har samlat sig till ett gemensamt regeringsalternativ. Båda sidors partier har behov av att profilera sig enskilt ett tag nu.

Det är tydligt redan nu att 2014 års val kommer att handla om jobben. TV-debatten visade att valet står mellan en nöjd regering och en opposition som vill förändring.

Allianspartierna lever i den upphöjda förnöjsamhetens himmel. Därifrån betraktar de både arbetslöshet och skolsegregation som något som antingen är Socialdemokraternas fel eller något som de är på väg att fixa – trots att de snart har suttit åtta år i regering.

Intressantast var mötet mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven. Den nye S-ledaren har alltsedan han valdes intagit en lågmäld och eftertänksam position. Det vinner han uppenbarligen på. Det våras för S – men det är en tyst vår.

I diskussionen om arbetslösheten och om behovet av en aktiv närings- och utbildningspolitik är Löfven otvivelaktigt den som utstrålar förtroende. Han vet vad han talar om.

Löfvens profil är statsministerkandidatens. Han vill samling och ansvarstagande. Han bjuder in till blocköverskridande samtal. Han söker långsiktiga lösningar. Inför Löfvens lugna allvar ter sig Reinfeldt alltmer som en slängig Muf:are i stället för en statsminister. Löfvens lugn provocerar Reinfeldt som kanske trots allt inser att han har misslyckats med sin stora valfråga: Att bekämpa arbetslösheten och utanförskapet.

Löfven måste dock se upp så att han inte blir alltför bakåtlutad. I debatten om välfärden höll han en oroväckande låg profil. Här är det öppet mål för oppositionen med tanke på de senaste årens skandaler i äldreomsorgen, liksom alla avslöjanden om vårdhem och skolor som sålts ut för vrakpriser och gett klirr i kassan hos riskkapitalister och skattesmitare.

Denna skandal måste socialdemokratin tala högt om. Det rån av medborgarnas pengar, av våra gemensamma resurser, som pågått under Reinfeldts tid måste stoppas.

Löfven har tryggt och skickligt mutat in jobb- och näringspolitiken. Nu är det dags för välfärden, jämställdheten, miljö- och utrikespolitiken.