Bild: stock.xchng

Vad hjälper en kommuniké när den globala valutastormen blåser? Beskedet från EU:s toppmöte i går var att unionen stödjer Grekland "politiskt" och att man kan tänka sig "samordnade åtgärder" om det skulle behövas, men att grekerna inte får ett öre i direkt eller indirekt stöd. Det kommer knappast att lugna spekulanterna.

Euron är i sin största förtroendekris sedan starten 1999 och EU-toppmötet har demonstrerat hur bräcklig valutaunionen är. EU är en papperstiger, med morska kommunikéer, men utan makt.

Det är sant att Grekland har vanskött sin ekonomi å det grövsta, men det som sker nu är lika mycket en kris för valutaunionen. Denna ställer bindande krav på hur höga budgetunderskotten får vara, men har bara böter som maktmedel för att straffa de skyldiga. Knappast så begåvat om dessa länder skulle vara på väg att gå i konkurs.

En pinsam detalj i gårdagens kommuniké är att IMF, Internationella valutafonden, ska inkallas för att övervaka att Grekland sanerar budgeten så som man lovat. EMU erkänner således att man inte har någon auktoritet att övervaka sina egna regler.

Greklands kris har också synliggjort att euroområdet består av fattiga och rika. Tyskland med ett bytesbalansöverskott har bestämt att den tyska valutakostymen ska gälla också för de fattiga kusinerna från landet – Grekland, Spanien, Portugal. När underskotten växt och euron ligger fast finns bara "den enda vägen" att gå – budgetbesparingar.

Men vad händer om man drar in all köpkraft när det finns så liten egen tillväxt i botten? Ekonomierna i södra Europa riskerar att stanna av helt. Det grekiska exemplet visar i blixtbelysning att små länder i kris kanske aldrig riktigt förmår repa sig inne i en valutaunion. Var finns alternativen – till exempel att Europeiska Centralbanken är beredd att tänka det otänkbara: en högre inflation, som en gest av solidaritet mot dessa de minsta av euroområdets bröder?

Nej, solidaritet står inte högt i kurs för högerregeringarna inom EU. Hjälper vi Grekland är vi tvungna att rycka ut med ekonomiska stödprogram till Spanien och Portugal också, befarar EU:s regeringschefer.

Men Reinfeldts och de andra EU-topparnas ängslighet och snålhet kan komma att bedra visheten. Utan några genomtänkta stödinsatser för Sydeuropa kommer euron under valutaspekulanternas fortsatta press.

Två slutsatser kan för dagen dras: Det var bra att Sverige slapp euron. Finansturbulensen fortsätter.